Triangolo Frisone – ‘Fan Lânskip en Leafde’

Triangolo Frisone - 'Fan Lânskip en Leafde'

Wanneer

21/07/2023    
20:15 - 21:45

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD
‘Fan Lânskip en Leafde’
Triangolo Frisone

Peter van der Zwaag – orgel ; Elizabeth Kooy – sopraan ; Nynke Jaarsma – hobo

Dichters schrijven poëzie over liefde én het landschap. Componisten vertolken hun gevoelens over het landschap en de liefde in muziek. Een combinatie van poëzie én muziek is al eeuwenoud.

Op het zeer gevarieerde programma staan werken uit de 17de tot en met de 21ste eeuw. Van bekende componisten als Rameau en Händel maar ook van onbekendere componisten als Jenni Brandon en Nynke Jaarsma.

Poëzie van o.a. Chippewa-indianen, Ovidius en Baukje Wytsma.

Het programma wordt afgesloten met de première van drie Friese liederen, gebaseerd op drie gedichten van Baukje Wytsma, getoonzet door Nynke Jaarsma.

Programma o.a.:

Uit Love Songs: Lullaby ; Love Song Chippewa ; Love Song from Andes – Junni Brandon (1977)

Air dans le goût de la romance – Jean Philippe Rameau (1683-1764)

Venus and Adonis – G.F. Händel (1685-1759)

Pastorale per organo – Bernardo Pasquini (1637-1710)

Trije lieten: Yn dizze stjerrenacht ; Jûchhei ; Ganderwipper – Baukje Wytsma (1946-2022) /muzyk Nynke Jaarsma

Triangolo Frisone

Elizabeth Kooy studeerde Godsdienstwetenschap aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Na de master te hebben afgerond studeerde ze klassieke zang bij Hanneke de Wit aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Ook volgde ze lessen en masterclasses bij, onder andere Margreet Honig, Claron McFadden en Emma Kirkby.Elizabeth was als soliste te horen met divers repertoire. Van Monteverdi, Bach en Händel tot modern-klassieke muziek. Naast de Johannes Passie van Bach behoort o.a. ook het Magnificat van Rutter, de Petite Messe Sollenell van Rossine en Ein Deutsches Requiem van Brahms tot haar repertoire.

Nynke Jaarsma is op haar tiende begonnen met hobospelen. Zij kreeg de smaak flink te pakken, kwam terecht bij het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest en ging vervolgens hobo studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Haar docenten waren Huib Nieuwenhuizen, Koen van Slogteren en Carlo Ravelli.Na haar afstuderen is Nynke zich, naast het hobospelen, altijd blijven verdiepen in veel aspecten van het muziekvak, waaronder doceren, dirigeren, arrangeren, componeren en het bedenken van muziekmethodes.Ook heeft ze enkele jaren als remplaçant gespeeld bij het Noord Nederlands Orkest.

Peter van der Zwaag studeerde orgel bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en behaalde in 2015 zijn diploma Master of Music. Daarnaast studeerde hij bijvak klavecimbel bij Johan Hofmann. Hij won diverse prijzen op verschillende concoursen, waaronder de tweemaal de eerste prijs op het Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck (2017 en 2019). Hij volgde masterclasses bij o.a. Luigi Ferdinando Tagliavini, Lorenzo Ghielmi, Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Guy Bovet en Ben van Oosten. Hij heeft een breed repertoire, met een bijzondere interesse voor 16e en 17e eeuwse muziek. Peter van der Zwaag is vanaf 1 april 2023 organist van het Müller orgel in de Grote of Jacobijner Kerk Leeuwarden.

Entree € 25

Kaartverkoop: Harmonie

eventueel ‘s avonds in de kerk: contant of met de pin