Ensemble in Residence 2024 én 2025

Stichting Appassionata heeft het Apollo Ensemble uitgenodigd in 2024 én 2025 Ensemble in Residence in Leeuwarden te zijn.

Ensemble-in-Residence-Apollo

De jarenlange samenwerking met de musici van het Apollo Ensemble staat garant voor een zeer afwisselend programma concerten kamermuziek in 2024 én 2025. Appassionata wil, samen met het Apollo Ensemble, de contacten met het publiek intensiveren en uitbreiden.

Apollo is voor jong en oud, voor toeristen, voor publiek dat regelmatig concerten bezoekt maar ook voor bezoekers die nog onbekend zijn met kamermuziek.

Aansprekende locatie

Doopsgezinde-Kerk-Leeuwarden

De Doopsgezinde Kerk, met haar prachtige akoestiek, aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden is de concertlocatie. In februari en maart 2024 werd ook gekozen voor de historische kerken in Grou, Jorwert en Jelsum.

Programma 2024

Het Festival De Ring van Brockes-Bach, een passiefestival – Apollo Ensemble & 8 solisten

  • Zondag 18 februari : HANDEL – Brockespassion in de Doopsgezinde kerk Leeuwarden
  • Zondag 25 februari: TELEMANN – Brockespassion in de Sint Piterkerk in Grou
  • Zondag 3 maart: KEISER – Brockespassion in de Redbadtsjerke in Jorwert
  • Zondag 10 maart: BACH – Johannespassion in de Genoveva kerk in Jelsum

Klik hier voor het fotoalbum

Doopsgezinde Kerk

Tijdens City Proms:

  • Zaterdag 29 juni – 13:00 – 14:00 – ‘Beesten op Barok’ – gratis concert voor jong en oud

Concerten

  • Vrijdag 25 oktober – 20:15 – Haydn – ‘Tageszeiten symfonieën’ & Mozart – vioolconcert nr. 3
  • Vrijdag 20 december – 20:15 – een Duits kerstfeest in de 17de eeuw

Meer informatie over de concerten vindt u in de agenda.

Festival Via Musica

Ook Apollo Ensemble!

Via Musica is een begrip in Flevoland en ver daarbuiten. Het festival presenteert heerlijke concerten op de allermooiste plekken die Neerlands jongste provincie rijk is: van boerenschuur tot kerk, van kunstpaviljoen tot theater. Het vierdaagse festival omdat vijftien concerten in acht steden en dorpen verspreid over heel Flevoland, inclusief de Noordoostpolder.

  • Zaterdag 10 augustus 2024 organiseert Stichting Appassionata i.s.m. het Apollo Ensemble een concertreis naar het Festival. 4 concerten van ca. 45 minuten op bijzondere locaties. Informatie over de concerten, de prijs, lunchmogelijkheid etc. ontvangt u tijdig.

Het thema voor 2024: ode an Freud

Freud en zijn muziek. Wie kent Freud niet? De grondlegger van de psychoanalyse (1856 -1939) behoort tot het rijtje van de briljante denkers. Zijn ideeën over het onbewuste en de droomwereld en zijn therapeutische wandelingen met de componist Mahler leiden al meteen naar muziek. Ook de connectie met andere componisten die worstelden met hun geestelijke gesteldheid is duidelijk.

Maar Freud vroeg zich vooral af hoe het kon dat muziek in staat is om mensen zo aan te grijpen en emoties op te roepen en hoe doet een kunstenaar dat? Voor Freud was dat het punt dat hij niet kon begrijpen en het is een mooi onderwerp om eens over na te denken.. De kracht van muziek, de kracht van de (her)scheppend musicus.

Meer informatie én het programma vindt u op Festivalviamusica.nl

Programma 2025

Concerten

  • Vrijdag 28 februari 2025 – 20:15 – Rondom Mozart! Kamermuziek voor blazers en strijkers
  • Vrijdag 13 juni 2025 – 20:15 – Opera ‘Auto da Catinqueira’ van de Braziliaanse componist Elomar

Meer informatie over de concerten vindt u in de agenda.

Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble, opgericht in 1992, is uitgegroeid tot een van Europa’s meest bijzondere kamermuziekgroepen voor oude muziek. De groep speelt zowel bekend als onbekend repertoire van barok tot eerste helft 20e eeuw. Om de diversiteit aan klankkleuren van de muziek in deze tijdspanne volop te benutten spelen ze op historische instrumenten. De spelers van het Apollo Ensemble zijn internationale topmusici die als kerngroep in diverse bezettingen met elkaar musiceren, van kleine triobezetting tot orkestbezetting, onder de artistieke leiding van David Rabinovich. In de programmering worden ook combinaties van diverse stijlperiodes gemaakt. Zo zijn er programma’s met de combinatie Stravinsky & Bach of Schütz & Distler.

Vanaf 2017 heeft het Apollo Ensemble een eigen vocaal ensemble, dat uit acht zangers bestaat, waarmee de trilogie G.F. Handel Brockespassion – G.Ph. Telemann Brockes Passion – J.S. Bach Johannes Passie werd uitgevoerd alsmede een project met Beethovens ‘Egmont’ en Mendelssohns ‘Die erste Walpurgisnacht’, in een arrangement voor vijf strijkers, vijf blazers en acht zangers. In december 2021 combineerden zij de 17e eeuwse Weihnachtshistoria van Schütz met de 20e eeuwse Weihnachtsgeschichte van Distler.

Contactinformatie

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op.