Ragazze Quartet en Martijn Cornet (bariton) – ‘Winterreise’

Ragazze Quartet en Martijn Cornet (bariton) – ‘Winterreise’

Wanneer

22/10/2021    
20:15 - 21:30

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

Ragazze Quartet en Martijn Cornet (bariton) – ‘Winterreise’

een indringende versie in een arrangement voor bariton en strijkkwartet

Ragazze Quartet

Rosa Arnold – viool

Jeanita Vriens – viool

Annemijn Bergkotte – altviool

Rebecca Wise – cello

          Martijn Cornet – bariton

Ja, het is de zoveelste Winterreise. Maar Schuberts meesterwerk door Martijn Cornet en het Ragazze Quartet klinkt als nieuw. In het originele arrangement van Wim ten Have voor bariton en strijkkwartet komt de welbekende muziek verrassend voor de dag.

Op 24 teksten van Wilhelm Müller schildert Franz Schubert het verhaal van een jongeman die, verbitterd door een afwijzing in de liefde, op reis gaat. Hij zoekt naar zichzelf, naar nieuw perspectief, naar toekomst. Zijn overwegingen zijn zwaarmoedig en introvert. De hoofdpersoon worstelt met zichzelf en met het leven en raakt daarin steeds verder verstrikt.

Het unique selling point is het nieuwe arrangement van Wim ten Have, speciaal voor Cornet en het Ragazze Quartet gemaakt. In sommige liederen ligt de bewerking dicht tegen de oorspronkelijke pianopartij aan, maar in andere liederen benut Ten Have op briljante wijze de karakteristieken van de strijkinstrumenten om sferen en effecten te creëren. De manier waarop Ragazze de ijzige winter in het verhaal hoorbaar maakt (sul ponticello), is op een piano niet te evenaren. En liederen als ‘Erstarrung’ en ‘Die Post’ hebben meer energie en vaart dan doorgaans in uitvoeringen met piano.

Kroon op de bewerking is het slotlied, ‘Der Leiermann’. De manier waarop Ragazze de draailier nabootst, is weergaloos. Je kunt je voorstellen dat Schubert precies dát in zijn hoofd had bij het componeren. Perfect afgewogen legt Cornet de slotzinnen van de depressieve jongeman (afscheidszinnen?) op dat wondermooie klankbed. En dan is het uit. Catharsis. Zoals altijd aan het einde van Winterreise.

Ragazze speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau.
Met spraakmakende programma’s heeft Ragazze Quartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.

Bariton Martijn Cornet studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam onder de hoede van de befaamde pedagoge Margreet Honig. Inmiddels heeft hij een glansrijke carrière opgebouwd. Hij zong in diverse operagezelschappen als de Early Company in Londen en de
Opéra National de Lorraine. Diverse malen zong hij bij De Nationale Opera in Amsterdam in klassieke opera’s maar ook in wereldpremières van Peter-Jan Wagemans en Louis Andriessen.

Entree € 25
Kaartverkoop: http://www.harmonie.nl