Ragazze Quartet – ‘But not my soul’

Ragazze Quartet - ‘But not my soul’

Wanneer

10/05/2024    
20:15 - 21:45

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

Ragazze Quartet – ‘But not my soul’

Rosa Arnold – eerste viool

Jeanita Vriens-van Tongeren – tweede viool

Annemijn Bergkotte – altviool

Rebecca Wise – cello

Programma

Florence Price – strijkkwartet no. 2

Antonín Dvořák – Strijkkwartet in F groot, opus 96 ‘Amerikaans’

Rhiannon Giddens – At the purchaser’s option

Ragazze Quartet wil een lans breken voor Florence Price, een Amerikaanse componiste uit de 1e helft van de 20e eeuw. Ze was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die erkend werd om haar symfonieen en de eerste wier composities werden gespeeld door een gerenommeerd orkest. Toch was haar muziek jarenlang in de vergetelheid geraakt. Onterecht! Haar werk is een aangename mix van Europese romantiek, haar ‘Southern’ roots, de opkomende blues en de Afro-Amerikaans geestelijke muziek (zogeheten spirituals).

De laatste jaren wordt haar naam gelukkig steeds bekender (er wordt zelfs een straat op de Zuidas naar haar vernoemd!) en daar willen wij graag ons steentje aan bijdragen. We combineren haar muziek met het altijd prachtige ‘Amerikaans kwartet’ van Antonin Dvořak (een grote inspirator van Price) en een nieuw werk van singer-songwriter Rhiannon Giddens.

Zij schreef een lied naar aanleiding van een advertentie die ze zag uit de tijd van de slavernij, waarin een jonge vrouw te koop werd aangeboden, met haar 9 maanden oude baby ‘At the purchaser’s option’. Dit lied werd voor het Kronos Quartet gearrangeerd voor hun 50 For the Future project.

De titel van dit programma is afgeleid van een van de regels uit haar lied: ‘You can take my body, but not my soul.’

De cd ‘But not my soul’ is nét verschenen. Klik hier voor de Recensie Trouw

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.

Het Ragazze Quartet speelt gemiddeld 80 concerten per jaar in concertzalen als het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ, maar is eveneens te zien concertseries door heel het land en op festivals als Oerol op Terschelling. Buitenlandse reizen voerden hen naar onder andere Engeland, Zweden, China, Japan, Indonesië en Amerika. Ragazze werkt graag samen met jonge musici en theatermakers evenals met toonaangevende organisaties als NDT, het Kronos Quartet, Orkater en het Holland Festival.

Entree € 25

Kaartverkoop Harmonie

en ‘s avond in de kerk: contant en met de pin