Ragazze Quartet – ‘Basis’ – bloedstollend mooie muziek

Ragazze Quartet - ‘Basis’ - bloedstollend mooie muziek

Wanneer

21/04/2023    
20:15 - 21:45

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

‘Basis’

bloedstollend mooie muziek

Ragazze Quartet

Rosa Arnold – eerste viool ; Jeanita Vriens-van Tongeren – tweede viool ; Annemijn Bergkotte – altviool ; Rebecca Wise – cello

Tekst: schrijver en regisseur Koos Terpstra & Ragazze

Programma

* W.A. Mozart (1756-1791) – strijkkwartet no. 14 in G major ‘Frühling’ KV387

* J. Widmann (1973) – strijkkwartet no. 4

* F. Schubert (1797-1828) – strijkkwartet ‘Der Tod und das Mädchen’ D. 810

Het pure strijkkwartet programma Basis is een concert vol bloedstollend mooie muziek. Ragazze Quartet keert terug naar haar wortels en legt de schoonheid van de stukken en de krach van het strijkkwartet bloot.

‘Een strijkkwartet is als een huwelijk tussen vier personen.’

In Basis worden twee stukken gespeeld die betekenisvol zijn geweest aan het begin van de bijna twintigjarige carrière van het kwartet: Het Lentekwartet van Mozart dat Ragazze Quartet tijdens haar studie aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bestudeerde en Schuberts Der Tod und das Mädchen dat op hun debuutplaat bij label Channel Classics stond. Daarnaast spelen de Ragazze een voor hen nieuw werk van Jörg Widmann.

Verhalen en anekdotes uit het verleden, heden en ideeën over de toekomst verbinden de verschillende kwartetten en bieden een kijkje achter de schermen van een professioneel strijkkwartet in de 21ste eeuw.

Deze verhalen zijn verzameld door schrijver Koos Terpstra. Hij interviewt de vier Ragazze zowel tezamen als apart en uit die interviews maakt hij een tekst die onderdeel is van het concert. Persoonlijke anekdotes uit hun kwartet-bestaan, hun liefde voor de muziek, uitleg bij de stukken die gespeeld worden en hun toekomstbeeld komen aan bod. Zo kijken ze met elkaar en met het publiek 20 jaar terug én vooruit.

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.

Ragazze is vaste artiest bij het label Channel Classics en bracht daar al zes Cd’s uit: Vivere, Česko, FourFourThree, Spiegel, Bartók Bound Vol. 1 en Winterreise. De Cd’s werden door de (inter)nationale pers lovend ontvangen. “Samen zetten ze akkoorden neer, alsof hun handen en armen bestuurd worden door één brein” schreef de Volkskrant over Česko. FourFourThree kreeg de ‘Editor’s Choice’ Award in Gramophone. Zowel Česko, FourFourThree, Spiegel als Bartók Bound Vol. 1 kregen een 10 in Luister.

Het Ragazze Quartet speelt gemiddeld 80 concerten per jaar in concertzalen als het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ, maar is eveneens te zien concertseries door heel het land en op festivals als Oerol op Terschelling. Buitenlandse reizen voerden hen naar onder andere Engeland, Zweden, China, Japan, Indonesië en Amerika. Ragazze werkt graag samen met jonge musici en theatermakers evenals met toonaangevende organisaties als NDT, het Kronos Quartet, Orkater en het Holland Festival.

Entree € 25
Kaartverkoop Harmonie

eventueel ‘s avonds in de kerk: contant of met de pin