Pieter van Loenen & Tobias Borsboom

Pieter van Loenen & Tobias Borsboom

Wanneer

06/07/2023    
20:15 - 21:30

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD
Pieter van Loenen – viool ; Tobias Borsboom – piano

De musici kozen een sprankelend én afwisselend concert voor Leeuwarden en laten het publiek kennis maken met de muziek van de Turkse componist Muammer Sun. De musici vertellen waarom deze muziek zo goed past in een concert met de intieme ‘Regensonata’ van Brahms en het meesterwerk van Enescu.

Programma

Johannes Brahms (1833-1897): Vioolsonate nr. 1 in G groot, op, 78

I. Vivace ma non troppo

II. Adagio/Più andante

III. Allegro molto moderato

Muammer Sun (1935-2021): Demet (stukken voor viool en piano)

– Şarkı

– Köçekçe

George Enescu (1881-1955): Vioolsonate nr. 3 in a klein, Op. 25

I. Moderato malinconio

II. Andante sostenuto e misterioso

III. Allegro con brio ma non troppo mosso

De vioolsonate nr. 1 in G, op. 78, ‘Regensonate’ van Brahms, voor viool en piano, werd gecomponeerd tijdens de zomers van 1878 en 1879. Elk van de drie bewegingen van deze sonate deelt gemeenschappelijke motieven of thematisch materiaal uit o.a. ‘Regenlied’ van Klaus Groth.

“Walle, Regen, walle nieder,

Wecke mir die Träume wieder,

Die ich in der Kindheit träumte,

Wenn das Naß im Sande schäumte!”

(“Regenlied” – Klaus Groth)

De Derde sonate voor viool en piano in a wordt beschouwd als het absolute meesterwerk van George Enescu (1881–1955). Een belangrijke inspiratiebron was de muziek van de zogenaamde Lăutari, rondtrekkende boeren- of Roma-musici die een grote rol speelden in de landelijke Roemeense cultuur. De muziek is gebaseerd op de metrische en ritmische dansen, en tegelijkertijd vooral ook op het vrije ritme van de doina, een melancholisch klaaglied. De piano en de viool bootsen de instrumenten van de Lăutari na: de fluit door de viool, en de cimbalom en de kobza (een soort luit) door de piano. Tegen het einde wordt de muziek almaar virtuozer, rauwer en vuriger. Een spectaculairder slot van dit grootse eerbetoon van Enescu.

Pieter van Loenen is een van Nederlands meest veelzijdige jonge violisten. Hij won prijzen op alle Nederlandse vioolconcoursen, waaronder de Publieksprijs van het Oskar Back vioolconcours 2016.

Pieter begon op 6-jarige leeftijd met vioolspelen bij Koosje van Haeringen, waarna hij studeerde bij Vera Beths in Den Haag en bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo. Al op jonge leeftijd won Pieter prijzen op verschillende concoursen, waaronder de Iordens Viooldagen en het Davina van Wely Vioolconcours. In 2010 won Pieter de eerste prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours. Pieters viool is gebouwd in 2011 door Marc de Sterke. Hij speelt met een stok van Eugène Sartory, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Met pianist Tobias Borsboom vormt hij een veelgevraagd duo.

Tobias Borsboom, de pianist met ‘een juweel van een toucher’ (Trouw), speelt als winnaar van de Dutch Classical Talent Award sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Tezamen met violist won Piotr Jasiurkowski won hij tevens de Dutch Classical Talent-publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) en zijn cd met Pan van Vítězslav Novák (Pianoclassics, 2021) is met veel lof in de pers en media onthaald.
“Jonge durfal Tobias Borsboom verdient volle zalen met prachtige Pan” – Het Parool
“Hij speelt (…) met grote bevalligheid, de nodige dramatiek en een juweel van een toucher”- Trouw
“Een weergaloze Tobias Borsboom riep als meestervertellers eigen de ware spanning op”- NRC/NRC next

Het eerste album van Pieter en Tobias is onlangs verschenen: The Silence Between.

Entree € 25

Kaartverkoop Harmonie

eventueel ‘s avonds in de kerk: contant of met de pin