Peter Dijkstra dirigeert ‘Saul’ – oratorium G.F. Handel

Peter Dijkstra dirigeert 'Saul' - oratorium G.F. Handel

Wanneer

27/10/2022    
20:15 - 22:00

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

Oratorium Saul HWV 53 – G.F. Handel

Peter Dijkstra dirigeert het Luthers Bach Ensemble
met een zelden uitgevoerde Handel

George Frideric Handel – Oratorium Saul HWV 53

Nederlands beste koordirigent Peter Dijkstra keert terug bij het Luthers Bach Ensemble en koos zijn favoriete barokcomponist én een oratorium waar hij speciale herinneringen aan heeft. Oratorium ‘Saul’ van Georg Frideric Handel was een geliefd werk van zijn vader, Bouwe Dijkstra, de oprichter van het Roder Jongenskoor. Bij zijn afscheid bracht hij het werk in een uitverkochte Oosterpoort.

Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barok-orkest) o.l.v. Peter Dijkstra

Viola Blache – sopraan

Kristen Witmer – sopraan

Robert Kuizenga – countertenor

Benedict Hymas – tenor

Twan van der Wolde – tenor

Drew Santini – bariton

Saul Tries to Kill David with His Spear, 1646 – Guercino – Giovan Francesco Barbieri (1591-1666)

De opkomst en ondergang van koning Saul, jaloers op de militaire successen van de harp spelende David, is een bekend en intrigerend bijbels verhaal.
Sauls zoon Jonathan is bevriend met David, en helpt hem diverse malen te ontsnappen wanneer Saul het voorzien heeft op Davids leven. Het verhaal bevat zoveel elementen van spanning, intrige, vriendschap en verraad dat het Georg Frideric Handel met zijn compositie ‘Saul’ al half op weg hielp.

Peter Dijkstra, inmiddels internationaal gelauwerde koordirigent, studeerde aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde zijn diploma´s summa cum laude met onderscheiding. Sinds september 2015 is hij chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor en hij is onder meer artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks.

Het LBE kleinkoor, speciaal voor de gelegenheid uitgebreid naar Engelse standaard, wordt in dit overweldigende oratorium bijgestaan door maar liefst zes vocale solisten. Het orkest is van dusdanig groot formaat dat een uitbreiding wel nodig was. En dan hebben we het nog niet gehad over dat prachtige carillon.

Luthers Bach Ensemble is in 2006 door artistiek leider Tymen Jan Bronda opgericht vanuit de wens meer Bach ten gehore te brengen op basis van een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Al snel werd het repertoire uitgebreid met werken van Monteverdi tot Mozart. Het LBE kleinkoor bestaat uit een vaste groep van een vijftiental (semi) professionele zangers die per jaar zo’n 20 concerten uitvoeren in Nederland en daarbuiten. Sinds de oprichting beschikt het LBE over eigen barokorkest, geformeerd rond een kern van getalenteerde professionele musici. Dirigenten van naam als Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend.

Organisatie Luthers Bach Ensemble & Stichting Appassionata

Entree € 30 ; jongeren t/m 29 jaar € 12,50 Harmonie