‘Mariavespers’ – Claudio Monteverdi – Jos van Veldhoven dirigeert het Margaretha Consort

‘Mariavespers’ – Claudio Monteverdi - Jos van Veldhoven dirigeert het Margaretha Consort

Wanneer

11/05/2024    
20:15 - 22:30

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP
‘Mariavespers’ – Claudio Monteverdi
Jos van Veldhoven dirigeert het Margaretha Consort

Margaretha Consort

9 zangers & 16 instrumentalisten met een rijke inkleuring van de Basso Continuo met 2 viola da gamba’s, cello, violone, dulciaan, 2 theorbes en orgel. Daarnaast twee violen en barokblazers als zinken en trombones.

Een mix van oude en nieuwe stijlen, uitbundige koordelen, delicate solostukken, dat zijn de ingrediënten die Monteverdi gebruikte voor zijn Mariavespers. Met zijn unieke sfeerschepping en een rijk palet aan emoties behoort deze partituur tot op de dag van vandaag tot de meest monumentale werken uit de muziekgeschiedenis. En als het dan ook nog wordt uitgevoerd door het specialistenensemble Margaretha Consort onder leiding van dirigent Jos van Veldhoven, dan kun je wel raden: dit wordt een onvergetelijke uitvoering van deze Mariavespers.

De partituur van de Mariavespers laat zijn geheimen zomaar niet los. Het is een collectie vol vragen en onduidelijkheden maar elke noot is raak. Elke uitvoering vraagt een intense voorbereiding van dirigent en artistiek leider, waarbij vele keuzes moeten worden gemaakt omtrent bezetting, continuo, instrumentatie, toonhoogte, volgorde van delen, etc., etc. Geen twee uitvoeringen zijn dan ook hetzelfde.

Marit Broekroelofs (oprichter en artistiek leider van het Margaretha Consort) en dirigent Jos van Veldhoven (vele jaren dirigent Nederlandse Bachvereniging) laten samen hun licht schijnen over deze kleurrjjke mix van oude, meerstemmige, ontluikende barokmuziek. Met internationale vocale solisten en een orkest dat de barokke contrasten laat clashen kunt u rekenen op een ‘klankentapijt dat zindert als de schuimkopjes op de Adriatische Zee’.

Het Margaretha Consort bestaat uit een vaste kern van musici met als basis de Basso Continuo. Oprichter en drijvende kracht achter dit ensemble is de celliste/gambiste Marit Broekroelofs. Het ensemble bestaat ruim 15 jaar en het heeft zich de afgelopen jaren goed weten te profileren door afwisselende en boeiende programma’s te maken, altijd van uitstekende artistieke kwaliteit en met gevoel voor historie en dramaturgie.

Entree € 35

Kaartverkoop Harmonie

en ‘s avonds in de kerk