Luthers Bach ensemble, solisten & barokorkest : Bauernkantate & Kaffeekantate

Luthers Bach ensemble, solisten & barokorkest : Bauernkantate & Kaffeekantate

Wanneer

02/12/2022    
20:15 - 21:45

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

Bach op het boerenerf en in het koffiehuis

Luthers Bach ensemble – barokorkest

Marc Pantus – bas

Elvire Beekhuizen – sopraan

André Pérez Muíño – tenor

Regie: Marc Pantus

Programma:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

• Bauernkantate ‘Mer hahn en neue Oberkeet’ BWV 212

• Kaffeekantate ‘Schweigt stille, plaudert nicht’ BWV 211

Bas-bariton Marc Pantus maakte een semi-scenische versie van deze werkelijk pareltjes van wereldlijke cantates.

Binnen het oeuvre van Bachs cantates nemen zijn wereldse of seculiere cantates een bescheiden plaats in. Tegenover net minder dan tweehonderd religieuze cantates staan slechts een handjevol werken met een wereldse thematiek. Dat zijn dan doorgaans theatraal opgezette werken, een soort van operascènes in miniatuur.

Dat is zeker zo voor de ‘Koffie Cantate’ en de ‘Boerencantate’. Deze wereldse cantates geven hun zangers ruimschoots de gelegenheid om te (over)acteren, in de aria’s maar vooral in de verhalende recitatieven. Naast de vocale partijen bevatten deze werken ook behoorlijk virtuoze instrumentale partijen, zoals die voor fluit in de ‘Koffie Cantate’. Deze humoristische, vaak ironische muziek, die vrijelijk gebruik maakt van volksdeuntjes en klankimitaties (zoals de doedelzakimitatie in zang en begeleiding van het slotkoor van de ‘Boerencantate’) toont hoe vlotjes Bach ernstige kerkmuziek met seculiere composities kon afwisselen.

Luthers Bach Ensemble
Het LBE is in 2006 door artistiek leider Tymen Jan Bronda opgericht vanuit de wens meer Bach ten gehore te brengen op basis van een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Al snel werd het repertoire uitgebreid met werken van Monteverdi tot Mozart. Het LBE kleinkoor bestaat uit een vaste groep van een vijftiental (semi) professionele zangers die per jaar zo’n 20 concerten uitvoeren in Nederland en daarbuiten. Sinds de oprichting beschikt het LBE over eigen barokorkest, geformeerd rond een kern van getalenteerde professionele musici. Dirigenten van naam als Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend. Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door (semi-)scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven.

Entree € 25
Kaartverkoop Harmonie