Luthers Bach Ensemble: Ein deutsches Requiem – Johannes Brahms

Luthers Bach Ensemble: Ein deutsches Requiem – Johannes Brahms

Wanneer

01/11/2019    
20:15 - 22:00

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

Ein deutsches Requiem – Johannes Brahms

Luthers Bach Ensemble met quatre-mains begeleiding op een historische Weense vleugel

Een groot werk voor koor, solisten en symfonieorkest gecomponeerd door de Duitse componist Johannes Brahms tussen 1865 en 1868. Gekozen is voor de in 1869 voltooide versie waarin het orkest is vervangen door piano à quatre mains.

De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledenen, maar voor alles de troost voor degenen die het leed dragen, muziek dus voor de levenden.

Luthers Bach Ensemble (kleinkoor & solisten) o.l.v. Tymen Jan Bronda
Judith Pranger (sopraan) | Florian Just (bariton)
Shuann Chai | Michael Tsalka (quatre-mains op een originele Weense vleugel)

Ein deutsches Requiem nach Worten der heiligen Schrift, op. 45 is een groot werk voor koor, solisten en symfonieorkest gecomponeerd door de Duitse componist Johannes Brahms tussen 1865 en 1868. Het is geestelijke muziek, maar zonder liturgische teksten. Het bestaat uit zeven delen en duurt ongeveer 70 tot 80 minuten, waarmee het het langste werk is van Brahms.
Het kleinkoor LBE kiest voor de in 1869 voltooide versie waarin het orkest is vervangen door piano à quatre mains. Deze versie beleefde zijn première in London, op 10 juli 1871 en heet daarom sindsdien de ‘Londense versie’. Ein deutsches Requiem is geen treurmuziek. De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledenen, maar voor alles de troost voor degenen die het leed dragen, muziek dus voor de levenden. Zo begint Brahms’ requiem met de tekst ‘Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden’, terwijl de traditionele Latijnse requiemmis begint met ‘Requiem eternam dona eis, Domine’ (‘Geef ze eeuwige rust, o Heer’).

Het Luthers Bach Ensemble (LBE) bestaat uit een twintigtal (semi) professionele zangers die per jaar rond de vjftien concerten uitvoeren in Nederland en daarbuiten. Het LBE beschikt over een professioneel barokorkest. Muzikaal leider is Tymen Jan Bronda. Topdirigenten Ton Koopmans, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend.

 

Entree € 25

Kaartverkoop: http://www.harmonie.nl ; http://www.luthersbachensemble.nl ; ‘s avonds in de kerk

 

Organisatie: Luthers Bach Ensemble i.s.m. Stichting Appassionata