Luthers Bach Ensemble: Bachs Hohe Messe

Luthers Bach Ensemble: Bachs Hohe Messe

Wanneer

21/12/2023    
19:30 - 22:30

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

Luthers Bach Ensemble: Bachs Hohe Messe BWV 232

Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda

Margreet Rietveld, sopraan I ; Victoria Cassano, sopraan II ; David van Laar, altus ; André Pérez Muíño, tenor ; Michiel Meijer, bas

Wat zou Bach zelf als zijn beste werk hebben gezien? Goede kans dat het de Mis in b klein zou zijn, beter bekend als zijn Hohe Messe. In de laatste jaren van zijn leven stelde hij deze mis samen. De bestanddelen – waaronder een Sanctus voor Eerste Kerstdag – waren voor het grootste deel eerder gecomponeerde stukken die Bach bewerkte.

De Hohe Messe kan gezien worden als een ‘best of’-programma en de mis is Bachs opus ultimum, waarin hij zijn mooiste en beste werken tot een universeel kunstwerk smeedde. Alles wijst erop dat dit was hoe Bach herinnerd wilde worden: de Mis in b is zijn muzikale testament.

Een prachtig affiche om een lustrum te vieren. Wel eentje die werd uitgesteld – maar datgene wat door covid-19 in 2022 niet doorging, kan nu gelukkig ten gehore worden gebracht!

Luthers Bach Ensemble is in 2006 door artistiek leider Tymen Jan Bronda opgericht vanuit de wens meer Bach ten gehore te brengen op basis van een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Al snel werd het repertoire uitgebreid met werken van Monteverdi tot Mozart. Het LBE kleinkoor bestaat uit een vaste groep van een vijftiental (semi) professionele zangers die per jaar zo’n 20 concerten uitvoeren in Nederland en daarbuiten. Sinds de oprichting beschikt het LBE over eigen barokorkest, geformeerd rond een kern van getalenteerde professionele musici. Dirigenten van naam als Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend.

Organisatie  Luthers Bach Ensemble & Stichting Appassionata

Entree € 36

Kaartverkoop Harmonie

en ‘s avonds in de kerk: contant of met de pin