Koninklijke barokmuziek – Pièces de clavecin en concerts – J.P. Rameau

Wanneer

17/09/2021    
20:15 - 21:45

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

Zomeravondconcert

Koninklijke barokmuziek van

Jean-Philippe Rameau (1683-1764)   –    ‘de Franse Bach’

Pièces de clavecin en concerts – J.P. Rameau

Cecilia Bernardini – viool
Evan Buttar – viola da gamba
Robert Koolstra – clavecimbel

Rameau wordt ook wel de “Franse Bach” genoemd, en de Pièces de clavecin en concerts zijn de enige kamermuziek werken. Ze behoren absoluut tot één van de hoogtepunten van het klavecimbelrepertoire omdat het klavecimbel hier het hart van het ensemble is. In plaats van een begeleidend continuo instrument heeft het klavecimbel een uitgeschreven partij. Hierbij spelen de viool en viola da gamba als solo-instrumenten mee. In typische Rameau kleuren vormen zich zo de beste triosonates uit de muziekgeschiedenis. Elk deel heeft een raadselachtige naam zoals vaker in de Franse barok: een plaats (Le Vézinet), of karakter (La timide, L’agaçante) of een persoon (La Forqueray, La Marais, La Rameau).

     

Cecilia Bernardini studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Repko, Vesko Eschkenazy en Ilya Grubert en vervolgde haar opleiding aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen bij David Takeno. Lessen bij Rachel Podger en Lucy van Dael wekten haar interesse in de historische uitvoeringspraktijk, en de Nederlands-Italiaanse bespeelt dan ook zowel de moderne viool als de barokviool. Ze was in de afgelopen jaren in verschillende constellaties te gast in tal van bekende Europese concertzalen, waaronder het Konzerthaus Berlin, de Londense Wigmore Hall, de Musikverein in Wenen en Het Concertgebouw.

Evan Buttar begon op jonge leeftijd met muziekstudies in Vancouver (Canada). Na het behalen van zijn bachelordiploma aan de Universiteit van Ottawa (2014), verhuisde hij naar Nederland voor een masteropleiding barokcello bij Jaap ter Linden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij studeerde daar af in 2016 en datzelfde jaar startte hij een tweede masteropleiding viola da gamba bij Mieneke van der Velden en Philippe Pierlot, dat hij in 2018 voltooide. Hij houdt van het spelen en verkennen van een breed scala aan repertoire van Renaissance tot hedendaags met vele ensembles, orkesten en als solist.

Robert Koolstra specialiseerde zich in oude muziek aan de Guildhall School of Music and Drama in London waar hij zijn diploma in Music Performance behaalde. Hij speelt continuo in diverse ensembles en als solist is hij regelmatig te horen op orgel en klavecimbel. Hij verleende medewerking aan verschillende tv- en radio- en cd opnames en werkte o.a. met musici als Ton Koopman, Jos van Veldhoven, Rachel Podger. Als artistiek adviseur en continuospeler is hij verbonden aan het koor en barokorkest van het Luthers Bach Ensemble.

Portret van Rameau door Louis Carrogis Carmontelle, 1760

Entree € 20

Kaartverkoop: reserveren via info@appassionata-leeuwarden.nl