‘Kloosterkerst’ – een 17e eeuwse kerstnachtmis – Holland Baroque

'Kloosterkerst' - een 17e eeuwse kerstnachtmis - Holland Baroque

Wanneer

20/12/2020    
15:00 - 18:00

Waar

Stadsschouwburg De Harmonie, Rabobankzaal
Ruiterskwartier 4, Leeuwarden, 8911 BP

Helaas moet dit concert, vanwege Covid-19, geannuleerd worden…..

Zowel het concert om 15:00 als om 17:00 is uitverkocht!

Luister naar de podcast waarin het artistiek-team (Judith en Tineke Steenbrink) dieper ingaan op het programma en de Nederlandse kloostertraditie

Soundcloud kerstconcert Holland Baroque

‘Kloosterkerst’
een 17e-eeuwse kerstnachtmis

5 internationale ‘hemelse’ solisten brengen de ultieme 17e-eeuwse kerstmuziek in Leeuwarden ten gehore. Omlijst door de zilveren klank van violen, gamba’s, harpen en andere barokke weelde van Holland Baroque.

Holland Baroque &

Julie Roset – sopraan
Camille Allérat – sopraan
Ana Vieira Leite – sopraan
Bethany Horak Hallett – mezzosopraan
Patricia Silveira – alt

Op deze winterse avond trakteert Holland Baroque op kloostermelodieën uit de zeventiende eeuw.  Kerst volgens 17e-eeuwse Nederlandse kloostertraditie. Moeiteloos en zuiver klinken soepele vrouwenstemmen in de ruimte. Met gregoriaanse klanken overbruggen zij lang vervlogen tijden. We volgen het leven van novicen, zusters en monniken op de voet en wanen ons in een 17e-eeuwse kerstnachtmis. Trek je terug in een wereld van kloostermelodieën, omlijst door de zilveren klank van violen, gamba’s, harpen en andere barokke weelde.

Muziek:
Werken van de Nederlandse componisten Buns en Verrijt, in reconstructies van Judith en Tineke Steenbrink, nemen ons mee naar de kerststemming van weleer. Met Gregoriaanse klanken gaan we nog verder terug in de tijd. Zo belanden we in oude, gewijde sferen. Hoogtepunt van dit adventsconcert is de muzikale omlijsting van een authentieke zeventiende-eeuwse kerstnachtmis.

 

Holland Baroque is een eigenzinnig barokorkest dat op hun instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment.
Holland Baroque werkt sinds haar oprichting in 2006 samen met vele solisten, componisten, koren en theatermakers. Ontmoetingen met muzikale gasten mondden regelmatig uit in warme vriendschappen en ontsloten nieuwe klankwerelden.

Holland Baroque werd Reinbert de Leeuw’s boezemvriend tijdens de gezamenlijke zoektocht naar zijn waarheid van Bachs Matthäus- Passion. Zowel de documentaire als de integrale registratie die Cherry Duyns daarvan maakte draaiden maandenlang in de bioscopen. Bach in de cinema: een unicum.

Oprichters Tineke en Judith Steenbrink zijn als artistiek team het kloppend hart van het ensemble. Deze baroktweeling bewaakt de klank van het ensemble, maakt eigenzinnige programma’s en herschrijft repertoire naar de hand van Holland Baroque. Na jaren van muzikale ontmoetingen is het ons glashelder: barok is op vele plekken te vinden. Barok is nu.

 

Entree: € 25 

Kaartverkoop: http://www.harmonie.nl