Holland Baroque – ‘Tranen van Brabant’ – Passiemuziek uit de 17de-eeuw

Holland Baroque - 'Tranen van Brabant' - Passiemuziek uit de 17de-eeuw

Wanneer

25/03/2023    
20:15 - 21:45

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

‘Tranen van Brabant’

Passiemuziek uit de 17de-eeuw

Holland Baroque ca. 12 musici

Solisten:

Hannah Morrison ; Camille Allérat ; Lucretia Starke ; Laura Lopes ; Ludmila Schwarzwalder

Holland Baroque presenteert samen met vijf vrouwelijke solisten de muzikale tradities van het 17de-eeuwse kloosterleven in Noord-Brabant. In dit programma hoort u een vrouwenkoor met passiemuziek zoals die in de kloosters geklonken heeft. Muziek tussen Aswoensdag en Pasen, veertig dagen met litanieën, Stabat Mater, barok, gregoriaans en andere werken van Benedictus à Sancto Josepho, Herman Hollanders en Carl Rosier.

In het Nederland van de 17de-eeuw trokken de protestanten aan het langste eind. De openbare katholieke eredienst werd vanaf 1648 verboden. Vooral in Brabant kwam dat hard aan. De katholieken trokken zich terug in schuurkerken en in door de protestanten gedoogde katholieke enclaves rond Gemert en Boxmeer. Benedictus Buns, Jan Baptist Verrijt en Carl Rosier schreven juist voor dit verborgen leven hun mooiste werken. Laat je verrassen door deze muziek uit het ‘Rome van Brabant’.

“Holland Baroque brengt solistische en meerstemmige gezangen levendig en met souplesse.” ★★★★☆ (Volkskrant)

Holland Baroque is een eigenzinnig orkest dat op haar instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment. Het orkest werkt sinds haar oprichting in 2006 samen met vele solisten, componisten, koren en theatermakers. Ontmoetingen met muzikale gasten mondden regelmatig uit in warme vriendschappen en ontsloten nieuwe klankwerelden.

Zo liet de soepele vermenging van de fluweelzachte toon van Eric Vloeimans met de cornetto horen dat barok een geluid van nu is. Samen met deze trompetfluisteraar ontving Holland Baroque dan ook een Edison voor het album Carrousel. De tournees met pianovirtuoos Leszek Mozdzer lieten zien dat ook in een barokorkest een partituur voortdurend kan veranderen wanneer de componist zich al improviserend tussen de musici bevindt. Ook cellist Giovanni Sollima componeerde een aantal stukken voor Holland Baroque. Napolitaanser had hij niet kunnen schrijven. Wederom een eerbetoon aan vroeger en tegelijkertijd zo fris als een hoentje.

Entree € 25
Kaartverkoop Harmonie

eventueel ‘s avonds in de kerk: contant of met de pin