Holland Baroque & Thomas Oliemans – ‘Bach & Eisler’

Holland Baroque & Thomas Oliemans - ‘Bach & Eisler’

Wanneer

04/02/2023    
20:15 - 21:45

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

‘Bach & Eisler’

het paradijslijke geluk aan de overkant?

Holland Baroque (ca. 15 musici) & Thomas Oliemans

Hanns Eisler: soldaat tijdens de eerste wereldoorlog, ontvluchtte Duitsland om via Parijs en Londen Los Angeles te bereiken. In 1948 wordt hij uit de VS gezet en dan staat Eisler in Oost Berlijn weer terecht op verdenking van foute motieven. Afgesneden van zijn wortels, zoekend naar de zin(loosheid) van het bestaan, zette hij op onnavolgbare wijze de woorden van Brecht op muziek. In zijn liederen hoor je het ontheemde en zijn verlangen naar een betere wereld. Volgens Oliemans is de thematiek in Bachs ‘Ich habe genung’ teruggeworpen zijn op jezelf. Maar ook hoe moet je leven, hoe geef je zin aan je leven en wanneer heb je genoeg?

Johann Sebastian Bach en Hanns Eisler. Het paradijselijke geluk lijkt bij beide componisten aan de overkant te liggen. Daar waar we niet zijn…

Thomas: “Wat ik fascinerend vind aan het samenbrengen van deze stukken van Bach en Eisler is de buitengewoon indringende en persoonlijke manier waarop ze beiden uiteindelijk een vergelijkbare thematiek behandelen.”

Bariton Thomas Oliemans begon dankzij de platencollectie van zijn vader als jongen mee te zingen met de grootheden van het Franse chanson. Inmiddels is hij een gevierd operazanger en te gast in de grootste operahuizen ter wereld. Hij heeft bewezen alles te kunnen: van opera tot chanson en van Schubert tot Bannink.

Thomas Oliemans sleepte november 2021 de VSCD Klassieke Muziekprijs in de wacht. Het juryrapport is lovend: “Thomas Oliemans is een van de inventiefste geesten die de afgelopen tijd zijn opgevallen. Met flair begeleidt hij zichzelf achter de piano, in het lastigste repertoire.”

Holland Baroque is een eigenzinnig orkest dat op haar instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment. Het orkest Holland Baroque werkt sinds haar oprichting in 2006 samen met vele solisten, componisten, koren en theatermakers. Ontmoetingen met muzikale gasten mondden regelmatig uit in warme vriendschappen en ontsloten nieuwe klankwerelden.

Zo liet de soepele vermenging van de fluweelzachte toon van Eric Vloeimans met de cornetto horen dat barok een geluid van nu is. Samen met deze trompetfluisteraar ontving Holland Baroque dan ook een Edison voor het album Carrousel. De tournees met pianovirtuoos Leszek Mozdzer  lieten zien dat ook in een barokorkest een partituur voortdurend kan veranderen wanneer de componist zich al improviserend tussen de musici bevindt. Ook cellist Giovanni Sollima componeerde een aantal stukken voor Holland Baroque. Napolitaanser had hij niet kunnen schrijven. Wederom een eerbetoon aan vroeger en tegelijkertijd zo fris als een hoentje.

Thomas Oliemans & Holland Baroque – An den kleinen Radioapparat

Entree € 25   NIEUW: serieprijs € 20 – via website Harmonie!
Kaartverkoop Harmonie