Holland Baroque meets Avi Avital ‘Il mondo del mandolino’ – uitverkocht

Holland Baroque meets Avi Avital      ‘Il mondo del mandolino’   - uitverkocht

Wanneer

03/11/2020    
16:30 - 17:30

Waar

Stadsschouwburg De Harmonie, Rabobankzaal
Ruiterskwartier 4, Leeuwarden, 8911 BP

Holland Baroque is te gast in Podium Witteman – zondag 1 november 2020 

Het concert wordt gegeven om 16:30 – 19:00 – 21:00

Holland Baroque meets Avi Avital

‘Il mondo del mandolino’

Via Napels verspreidde de mandoline zich in de 17e eeuw in eerste instantie rond het Middellandse Zeegebied. Van Vivaldi tot bluegrass, van jazz tot wereldmuziek: inmiddels heeft de mandoline zijn weg over de hele wereld weten te vinden.
Dit jaar concerteert de charismatische Israëlische muzikant Avi Avital met het onstuimige en enthousiaste Holland Baroque.
Een programma vol vurige barok van o.a. Vivaldi, mediterrane melodieën en gloedvolle improvisaties.

De mandoline is een barokinstrument met origine in Italië, maar de mandoline is een onderdeel van een veel grotere familie van tokkelinstrumenten. In elke muziektraditie zal je een lid van deze instrumentenfamilie vinden: India de sitar, Griekenland de bouzouki, Rusland de balalaika en de Arabische wereld de oud … De mandoline is misschien wel een klassiek instrument, maar het genereert een eclectische sound van verschillende culturen.

In Vivaldi’s tijd was de mandoline een extreem populair volksinstrument. Hij is een van de componisten die de folklore als vertrekpunt nemen en boetseren tot klassieke muziek. Het meest bekende voorbeeld is Béla Bartók die volksmuziek van de boeren uit Oost-Europa als basis nam. Hij herstructureerde en harmoniseerde materiaal uit de volksliederen tot klassieke muziek, gespeeld op klassieke instrumenten. Deze benadering was heel populair aan het begin van de 20ste eeuw met componisten als Manuel de Falla voor Spanje, Heitor Villa Lobos voor Brazilië en Sulkhan Tsintsadze voor Georgië. Ze putten inspiratie uit de volksmuziek en mengden het met klassieke muziek. Met de mandoline komt dit folkloristische parfum goed naar voren.

‘AVI AVITAL KLEURT BUITEN DE KLASSIEKE LIJNTJES’

Avi Avital is Israëlisch, opgegroeid in Beër Sjeva. Zijn ouders zijn Joden die in de jaren zestig vanuit Marokko naar Israël emigreerden. Heel toevallig kwam hij in contact met het instrument: hij hoorde zijn buren de mandoline bespelen en Hij werd ingeschreven bij de muziekschool en had het grote geluk om in een groot mandolineorkest te spelen.

Avi Avital is ongetwijfeld een van de grootste mandolinespelers van het moment. Hij trad als solo muzikant al op met de grootste orkesten waaronder de Berliner Philharmoniker in de meest prestigieuze concertzalen van New York tot Beijing.
Genomineerd voor een klassieke Grammy is Avi Avital dé drijvende kracht achter de opleving van de mandoline. Gepassioneerd en ‘explosief charismatisch’ (New York Times) in live uitvoeringen.

Holland Baroque verenigt Telemann met Chinese klanken van shengspeler Wu Wei, verbindt Reinbert de Leeuw met Bach en laat horen hoe slagwerkers de hartslag van de barok bepalen.
Een rode draad door de programmering is de samenwerking met andere solisten en ensembles is voor Holland Baroque: laten horen dat oude tradities nieuwe verhalen kunnen voortbrengen. Het ensemble is een trefpunt voor nieuwsgierige muziekliefhebbers.

Entree: € 22,50

Kaartverkoop: http://harmonie.nl