Holland Baroque & Ensemble Polyharmonique – ‘Sternstunde’

Holland Baroque & Ensemble Polyharmonique - 'Sternstunde'

Wanneer

14/12/2023    
20:15 - 21:45

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

Holland Baroque & Ensemble Polyharmonique

Sternstunde – een groot wonder in een muzikaal moment

Kerstmis!

Vooruitlopend op het hiernamaals werd kerstmis vroeger muzikaal uitbundig gevierd. De spanning tussen hemel en aarde, het begin van iets nieuws en vooruitzien naar het eeuwig leven, wordt prachtig bewaard in vooral veel Noord-Europese muziek van de 17de eeuw.

Ook vandaag klinkt deze nog steeds ongelofelijk feestelijk – Kerstmis! Zowel in het Duitstalige gebied als in de Lage Landen is ongekend veel, vaak onbekend kerst-repertoire te vinden. Prachtige stukken waarin het feest wordt verteld in ontroerende cantates, concerten, motetten en instrumentale sonates. Steeds weer horen we het verhaal over de ster en het uur van de verwachting: Sternstunde.

Ensemble Polyharmonique is een solistencollectief en rijzende ster aan de Duitse vocale barokhemel. Hun specialiteit is het vroegbarokke, Duitstalige repertoire. Holland Baroque brengt samen met hen een vindingrijk programma van componisten o.a. Hammerschmidt, Knupfer, Praetorius, Rosenmüller en Schütz. Ook het Nederlands repertoire uit dezelfde tijd komt aan bod.

Het geheel wordt naar goede Noord-Europese traditie doorspekt met volkse kerstliederen. De oude kerstoproep ‘Noe, Noe!’ verspreid het goede nieuws met muziek die sprankelt en verwarmt.

Programma
Werken van Andreas Hammerschmidt, Johann Rosenmüller en Heinrich Schütz.

Ensemble Polyharmonique is een collectief van zangers uit de veelzijdige oude-muziekscene van Europa. Vocale muziek uit renaissance en barok vormt het kernrepertoire van het ensemble. De laatste jaren werd het ensemble onder meer uitgenodigd bij het Festival Oude Muziek Utrecht, Bachfest Leipzig, Meer Stemmig Gent, Musica Divina Mechelen, Les Nuits de Septembre Liège, Thüringer Bachwochen en het Heinrich Schütz Musikfest.

Holland Baroque is een eigenzinnig orkest dat op haar instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment. Het orkest Holland Baroque werkt sinds haar oprichting in 2006 samen met vele solisten, componisten, koren en theatermakers. Ontmoetingen met muzikale gasten mondden regelmatig uit in warme vriendschappen en ontsloten nieuwe klankwerelden. Het orkest deelde het podium met Daniël Lohues, Wu Wei, Reinbert de Leeuw, Giovanni Sollima, London Community Gospel Choir, Lars Ulrik Mortensen, Hidemi Suzuki, Amandine Beyer, Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam, Radialsystem, Orkater, Marco Amsbrosini, Dorothee Mields, Aisslinn Nosky, Toshio Hosokawa, Nico Muhly en vele anderen.

Entree € 25

Kaartverkoop Harmonie

en ‘s avonds in de kerk: contant of met de pin