Holland Baroque en Théotime Langlois de Swarte, viool

Holland Baroque en Théotime Langlois de Swarte, viool

Wanneer

07/10/2022    
20:15 - 21:30

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

Holland Baroque (15 musici) en Théotime Langlois de Swarte, viool

ravissante Italiaanse concerti voor strijkers

        

De jonge sterviolist Théotime Langlois de Swarte begeeft zich met Holland Baroque in hoog-
barokke wateren. Samen schitteren zij in een uitgelezen programma van ravissante Italiaanse concerti voor strijkers. De grootmeesters van de 18de-eeuwse Italiaanse vioolcultuur komen stuk voor stuk langs: Vivaldi, Valentini, Geminiani en Tartini.

Pietro Locatelli woonde de laatste 35 jaar van zijn leven in Amsterdam en schreef daar in 1741 zijn concerto dat de bijnaam ‘Il pianto d’Arianna’ kreeg. Het stuk is een mini-opera zonder tekst, waarbij de soloviool de rol van de wanhopige Ariadne speelt. Na het vertrek van haar minnaar Theseus gaat ze door de verschillende stadia van rouw: ongeloof, woede en uiteindelijk berusting.
Het vertellen van verhalen zit in de genen van zowel Locatelli als Théotime en Holland Baroque.

De Franse Théotime Langlois de Swarte maakt deel uit van de jongste generatie barokfanatiekelingen. Hij studeerde aan het Conservatoire National en is evenveel thuis in Leclair, Fauré, Couperin als Schumann.
Passie en eclecticisme bepalen de repertoirekeuzes van de 17e eeuw tot hedendaagse muziek.

Hij is de eerste barokviolist die genomineerd is voor de Victoires de la Musique Classique 2020 in de categorie ‘Révélation soliste Instrumental’, de erkenning voor zijn werk in meerdere barokensembles in Frankrijk. William Christie, klavecinist, dirigent en musicoloog, nodigt hem regelmatig uit om met hem te spelen in een vioolrecital met klavecimbel en als solist met het ensemble Les Arts Florissants.

Na zijn studie aan het Nationaal Conservatorium voor Muziek en Dans in Parijs (CNSMDP) in de klas van Michaël Hentz, richtte Théotime in 2015 het ensemble Le Consort op met klavecinist Justin Taylor. Het ensemble werd al snel erkend als een van de belangrijkste van zijn generatie.

Holland Baroque is een veelzijdig en eigenzinnig barokorkest dat op hun instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment. Het orkest is gevestigd in Utrecht. Tineke en Judith Steenbrink zijn sinds 2009 als artistiek team het kloppend hart van het ensemble. Deze baroktweeling bewaakt de klank van het ensemble, maakt eigenzinnige programma’s en herschrijft repertoire naar de hand van Holland Baroque. Na jaren van muzikale ontmoetingen is het ons glashelder: barok is op vele plekken te vinden. Barok is nu.

Entree € 25
Kaartverkoop Harmonie