Holland Baroque – ‘Brabant 1653’

Holland Baroque -  ‘Brabant 1653’

Wanneer

09/10/2021    
20:15 - 21:45

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

Holland Baroque – ‘Brabant 1653’

Verborgen parels uit de Nederlandse muziekgeschiedenis

Holland Baroque presenteert samen met vijf vrouwelijke solisten de monastieke muzikale tradities van het 17de-eeuwse Noord-Brabant. ‘Brabant 1653’ onthult verborgen parels uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.

De centrale figuur van dit programma is componist Benedictus à Sancto Josepho (1642-1716) die verbonden was aan het karmelietenklooster van Boxmeer. Een omvangrijk onderzoek leverde, naast een schat aan repertoire, inzicht in de ongekend rijke muzikale cultuur waarvan hij deel uitmaakte. Zo ontstond een prachtig nieuw album ‘Brabant 1653’.

In dit programma zijn wij uitgegaan van een bezetting van vrouwenkoor, zoals die in kloosters van de Clarissen te Megen en de zusters van Maria Refugie in Uden hebben kunnen klinken.
Tineke Steenbrink: “Het in kaart brengen van je eigen muzikale landschap is ontzettend spannend. Judith en ik zijn opgegroeid in Oeffelt, vlakbij Boxmeer. In Nederland denken we onterecht dat er behalve Sweelinck een muzikaal moeras was in de 17de eeuw. Wij zijn geraakt door de eigenheid en zeggingskracht van dit repertoire.”

Judith Steenbrink: “Musicologen zoals Frits Noske en Rudolf Rasch hebben in de tachtiger jaren van de vorige eeuw veel betekend voor het in kaart brengen van het Nederlandse muziekleven. Wij vinden het belangrijk deze muziek opnieuw te laten horen. Brabant 1653 is daar een prachtige aanleiding voor.”

Holland Baroque instrumentalisten

Solisten:

Hannah Morrison, Ana Vieira Leite/Deborah Cachet, Camille Allérat – sopraan

Bethany Horak-Hallett, Patrícia Silveira – mezzosopraan

Holland Baroque is een eigenzinnig barokorkest dat op hun instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment.
Ontmoetingen met muzikale gasten mondden regelmatig uit in warme vriendschappen en ontsloten nieuwe klankwerelden.
Holland Baroque verenigt Telemann met Chinese klanken van shengspeler Wu Wei, verbindt Reinbert de Leeuw met Bach en laat horen hoe slagwerkers de hartslag van de barok bepalen.
Een rode draad door de programmering is de samenwerking met andere solisten en ensembles is voor Holland Baroque: laten horen dat oude tradities nieuwe verhalen kunnen voortbrengen. Het ensemble is een trefpunt voor nieuwsgierige muziekliefhebbers.

Luister hier naar een van de werken op de (nieuwe) cd: Podium Witteman ‘Brabant 1653’

Entree € 25

Kaartverkoop: http://www.harmonie.nl