Holland Baroque – ‘Brabant 1653’

09/10/2021 20:15 - 21:45 8911 EP, Bredeplaats 4, Leeuwarden

Holland Baroque – ‘Brabant 1653’

pure expressiviteit en lichte speelsheid

Holland Baroque verkent, samen met 5 solisten, de monastieke muzikale tradities van het 17e-eeuwse Noord-Brabant en onthult verborgen pareltjes uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.
Luister naar werken van Bededictus à Sancto Josepho, Cornelis Verdonck, Carl Risuerm Herman Hollanders en Herman Finkers.

Holland Baroque instrumentalisten

Céline Scheen – sopraan

Déborah Cachet – sopraan

Alex Potter – altus

Mirko Ludwig – tenor

Dominik Wörner – bas

Al jarenlang breken de zussen Tineke en Judith Steenbrink, artistiek leiders van Holland Baroque, een lans voor de muziek van Benedictus à Sancto Josepho.

De Noord-Brabantse componisten Verdonck, Rosier, Hollanders en natuurlijk Benedictus à Sancto Josepho, hebben een unieke manier om de tekst tot uitdrukking te brengen. Niet over-dramatisch of overdadit, maar wel sterk emotioneel. Het is een herkenbare stijl die erg expressief is. In alle motetten is dat te horen. Deze muziek kenmerkt zich door een pure expressiviteit en tegelijkertijd een lichte speelsheid.

Als organist en componist was Benedictus à Sancto Josepho (1642-1716) verbonden aan het karmelietenklooster van Boxmeer, letterlijk op een steenworp van Tinekes en Judiths geboorteplek. Een omvangrijk onderzoek leverde, naast een schat aan repertoire, inzicht in de ongekend rijke muzikale cultuur waarvan hij deel uitmaakte.

Holland Baroque is een eigenzinnig barokorkest dat op hun instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment.
Ontmoetingen met muzikale gasten mondden regelmatig uit in warme vriendschappen en ontsloten nieuwe klankwerelden.
Holland Baroque verenigt Telemann met Chinese klanken van shengspeler Wu Wei, verbindt Reinbert de Leeuw met Bach en laat horen hoe slagwerkers de hartslag van de barok bepalen.
Een rode draad door de programmering is de samenwerking met andere solisten en ensembles is voor Holland Baroque: laten horen dat oude tradities nieuwe verhalen kunnen voortbrengen. Het ensemble is een trefpunt voor nieuwsgierige muziekliefhebbers.

Entree € 25
Kaartverkoop: http://www.harmonie.nl

Holland Baroque -  ‘Brabant 1653’