‘Goldberg Variaties’ Johann Sebastian Bach

'Goldberg Variaties' Johann Sebastian Bach

Wanneer

17/08/2023    
20:15 - 21:30

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD
‘Goldberg Variaties’ Johann Sebastian Bach BWV 988
       Robert Koolstra – klavecimbel

Dit is het interview met Robert Koolstra in het Friesch Dagblad 11 augustus 2023:

FD – Goldberg – Robert Koolstra

De Goldbergvariaties, gecomponeerd door Johann Sebastian Bach, behoren tot de meest verfijnde en complexe werken uit de barokmuziek. Dit muzikale meesterwerk bestaat uit een reeks van 30 variaties, oorspronkelijk geschreven voor klavecimbel, en is genoemd naar zijn vermeende eerste uitvoerder, de klaviervirtuoos Johann Gottlieb Goldberg.

Geschreven rond 1741, de Goldbergvariaties zijn een prachtig voorbeeld van Bach’s technische vaardigheden en muzikale inventiviteit. Het stuk is gebaseerd op een eenvoudige aria, die aan het begin wordt geïntroduceerd en vervolgens wordt gevarieerd in de daaropvolgende secties. Elke variatie presenteert een uniek karakter en muzikale uitdaging, variërend van levendige en virtuoze passages tot ingetogen en contemplatieve melodieën.

Wat de Goldbergvariaties zo opmerkelijk maakt, is de mathematische precisie en structuur die eraan ten grondslag ligt. Bach exploreert verschillende contrapuntische technieken, waarbij melodieën in verschillende stemmen op ingenieuze wijze met elkaar verweven worden. De variaties bevatten canons, spiegelbeelden, omkeringen en andere complexe compositorische technieken die getuigen van Bach’s meesterschap als componist.

De Goldbergvariaties werden lange tijd beschouwd als een technische uitdaging voor uitvoerende musici, vanwege de veeleisende techniek en het uithoudingsvermogen dat vereist is om het gehele stuk te spelen. Ze worden nog steeds beschouwd als een hoogtepunt van het klavierrepertoire en worden regelmatig uitgevoerd en opgenomen.

De Goldbergvariaties hebben een blijvende invloed gehad op de muziekgeschiedenis en blijven een bron van bewondering en studie voor zowel musici als luisteraars. De combinatie van Bach’s briljante compositorische vaardigheden, het contrapuntische raffinement en de emotionele diepgang maken dit meesterwerk tot een tijdloos en meeslepend muzikaal avontuur.

Robert Koolstra specialiseerde zich in oude muziek aan de Guildhall School of Music and Drama in London waar hij zijn diploma in Music Performance behaalde. Hij speelt continuo in diverse ensembles en als solist is hij regelmatig te horen op orgel en klavecimbel. Hij verleende medewerking aan verschillende tv- en radio- en cd opnames en werkte o.a. met musici als Ton Koopman, Jos van Veldhoven, Rachel Podger.

Als artistiek adviseur en continuospeler is hij verbonden aan het koor en barokorkest van het Luthers Bach Ensemble.

In 2008-2009 was hij hoofdvakdocent en hoofd van de afdeling klassiek aan het conservatorium in Chennai (India) op uitnodiging van dubbele oscarwinnaar A.R.Rahman. Daarna werkte hij als kamermusicus en docent in Montreal (Canada).

In 2017 maakte hij een nieuwe reconstructie van de Markus-Passion van Bach, deze wordt inmiddels wereldwijd uitgevoerd (o.a. V.S. , Montréal, Duitsland, Denemarken en HongKong). De partituur en partijen worden gratis aangeboden op IMSLP.

​In 2019 heeft hij de Stichting MeerBach opgericht, deze stichting zet zich in het klavecimbe en oude muziekl te promoten.

Op dit moment is hij bezig met het uitvoeren van het complete klavecimbelwerk van Bach in een serie van 25 concerten.

Organisatie: Stichting Meer Bach i.s.m. Stichting Appassionata

Entree € 17,50

Kaartverkoop: Harmonie en ‘s avonds in de kerk