Gauguin Ensemble – ‘Bruch – Fauré – Beethoven’

Wanneer

01/04/2022    
20:15 - 21:30

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

Gauguin Ensemble

Bruch – Fauré – Beethoven

Karlien Bartels, cello

Yfynke Hoogeveen, klarinet

Loes van Ras, piano – op 1 april 2022: Nina Tsvereli

 

Programma

Max Bruch (183801920)                                   Deel 1, 2 ,5 uit de Acht Stücke op. 83

Gabriel Fauré (1845-1924)                               Pianotrio op. 120 (1923), arr. voor klarinettrio

Ludwig van Beethoven (1770-1827)               Pianotrio op. 38 (1802-03)

Bruch schreef in zijn leven vele bewonderenswaardige werken waaronder het bekende vioolconcert en het populaire ‘Kol Nidrei’. De joodse titel van dit laatste stuk zorgde o.a. voor een verbod op zijn muziek tijdens het naziregime. Na de Tweede wereldoorlog lijkt het of zijn muziek is verdwenen..
Gelukkig wordt zijn muziek herontdekt en vooral zijn kamermuziek bevat een schat aan prachtige werken waaronder de Acht Stücke op. 83.

Fauré schreef zijn piano-trio op. 120 oorspronkelijk voor de viool, cello en piano. Hij componeerde het in 1922. Het is een van zijn allerlaatste werken en geldt als een meesterwerk. Hij legde het fundament met het tweede deel, het andantino, waarin hij voor de melodie de klarinet in zijn hoofd had. Het werk wordt dan ook regelmatig uitgevoerd in de bezetting van klarinet, cello en piano.

Rond 1800 gaat een nieuwe werk van Beethoven in premiere. Het is een septet op.20 voor de bezetting van klarinet, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas. Het geldt als een van zijn grootste vroege kamermuziekwerken. Omdat het werk zo enthousiast werd onthaald bewerkte Beethoven het zelf voor verschillende bezettingen waaronder voor klarinet, cello en piano. Op. 38.

 

Celliste Karlien Bartels werd opgeleid aan het prestigieuze Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, en de Musik Universität van Wenen. Karlien Bartels is hoofdvakdocent aan het ArtEZ Con-servatorium, en gaf als gastdocent masterclasses in Spanje en Polen. Zij is actief bij verscheidene orkesten; onder meer als plaatsvervangend solo-cellist van het Nationaal Orkest van België, het Orchestre de Paris en het Orchestre d’Ile de France. Zij bespeelt een cello van C. A. Miremont, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekin-strumenten Fonds.

Yfynke Hoogeveen begon op achtjarige leeftijd met klarinet spelen. Ze studeerde aan het Prins Claus Conservatori-um te Groningen en in Arnhem aan de Academie voor de Kunsten bij Reinier Hogerheijde. Ze behaalde daar haar master in kamermuziek in 1998. In de zomers van 2004 en 2008 studeerde ze in de Verenigde Staten bij Ricardo Morales (Juilliard School of Music). Samen met pianiste Loes van Ras richtte zij het Gauguin Ensemble op. Yfynke is zeer actief onder andere op het Peter de Grote Festival en zij maakte concertreizen naar o.a. Duitsland, Frankrijk, Malta en Tsjechië. Yfynke heeft een privé-lespraktijk.

Loes van Ras studeerde in 1995 Cum Laude af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar zij direct naar haar afstuderen de aanstelling van correpetitor aangeboden kreeg. In de jaren na haar studie volgde ze voor haar solo-pianospel privélessen bij Marja Bon en Pascal Devoyon. Al tijdens haar studie werd Loes pianiste in het Noord Nederlands Orkest. Tegenwoordig is zij o.a. werkzaam als pianist, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Met Yfynke Hoogeveen vormt Loes al meer dan 20 jaar het Gauguin Ensemble. Samen gaven ze vele concerten in binnen- en buitenland.

Nata Tsvereli studeerde aan het Tbilisi State Conservatory in Georgië bij prof. Nodar Gabunia. In 1995 won ze de eerste prijs tijdens de Georgian Republic Piano Competition in Tbilisi. Daarna, in 1996, was ze prijswinnares in het Festival “Spring in Tbilisi”.
Ze vormt naast haar solo en kamermuziek activiteiten een pianoduo met de pianist Paul Komen met wie zij in 2013 een cd maakte voor DRC met werken voor twee piano’s van Brahms en Rachmaninoff.
Nata Tsvereli is sinds 2003 verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, als hoofdvakdocente piano en als kamermuziek coach. Nata Tsvereli is Steinway artist.

 

Entree € 25

Kaartverkoop: http://www.harmonie.nl