Gauguin Ensemble met Karlien Bartels, cello ‘drie Weense componisten’

01/04/2022 20:15 - 21:30 8911 CD, Wirdumerdijk 18, Leeuwarden

Gauguin Ensemble met Karlien Bartels, cello

Zemlinsky – Berg – Beethoven
drie componisten, drie werken in verschillende stijlperioden in Wenen

Yfynke Hoogeveen, klarinet

Loes van Ras, piano

Karlien Bartels     Karlien Bartels, cello

Programma

Alexander Zemlinsky (1871-1942) trio voor klarinet, cello en piano op. 3

Alban Berg (1885-1935) – Vier Stücke voor klarinet en piano op. 5

Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Trio voor klarinet, cello en piano op. 38

Zemlinsky schreef zijn klarinetttrio in 1896, een laatromantisch werk. Hoewel de invloed van Brahms voelbaar is in het trio, klinken Slavische invloeden van Tchaikovsky en Dvořák. Zemlinsky had veel invloed op componisten uit de Tweede Weense school. Zo ook op Alban Berg. Hij was grote bewonderaar van Zemlinsky.

In 1913 schreef Alban Berg zijn Vier Stücke. Berg die de twaalftoonsmuziek een menselijk gezicht gaf componeerde zijn atonale werken mede beïnvloed door de Eerste Weense school.

Beethoven, een van de componisten uit de Eerste Weense school, schreef in 1800 een septet voor drie blazers en vier strijkers, op. 20. Het werd een van zijn meest succesvolle kamermuziekwerken. Hij bewerkte dit werk tot een trio voor klarinet, cello en piano, op. 38. Dit werk ging in 1805 in Wenen in première.

Yfynke Hoogeveen begon op achtjarige leeftijd met klarinet spelen. Ze studeerde aan het Prins Claus Conservatori-um te Groningen en in Arnhem aan de Academie voor de Kunsten bij Reinier Hogerheijde. Ze behaalde daar haar master in kamermuziek in 1998. In de zomers van 2004 en 2008 studeerde ze in de Verenigde Staten bij Ricardo Morales (Juilliard School of Music). Samen met pianiste Loes van Ras richtte zij het Gauguin Ensemble op. Yfynke is zeer actief onder andere op het Peter de Grote Festival en zij maakte concertreizen naar o.a. Duitsland, Frankrijk, Malta en Tsjechië. Yfynke heeft een privé-lespraktijk.

Loes van Ras studeerde in 1995 Cum Laude af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar zij direct naar haar afstuderen de aanstelling van correpetitor aangeboden kreeg. In de jaren na haar studie volgde ze voor haar solo-pianospel privélessen bij Marja Bon en Pascal Devoyon. Al tijdens haar studie werd Loes pianiste in het Noord Nederlands Orkest. Tegenwoordig is zij o.a. werkzaam als pianist, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Met Yfynke Hoogeveen vormt Loes al meer dan 20 jaar het Gauguin Ensemble. Samen gaven ze vele concerten in binnen- en buitenland.

Celliste Karlien Bartels werd opgeleid aan het prestigieuze Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, en de Musik Universität van Wenen. Karlien Bartels is hoofdvakdocent aan het ArtEZ Con-servatorium, en gaf als gastdocent masterclasses in Spanje en Polen. Zij is actief bij verscheidene orkesten; onder meer als plaatsvervangend solo-cellist van het Nationaal Orkest van België, het Orchestre de Paris en het Orchestre d’Ile de France. Zij bespeelt een cello van C. A. Miremont, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekin-strumenten Fonds.

Entree € 25

Kaartverkoop: http://www.harmonie.nl

Gauguin Ensemble met Karlien Bartels, cello     'drie Weense componisten'