‘Erik Bosgraaf presenteert hét Nieuwjaarsoncert 2023’

‘Erik Bosgraaf presenteert hét Nieuwjaarsoncert 2023’

Wanneer

06/01/2023    
20:15 - 21:45

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

‘Erik Bosgraaf presenteert hét Nieuwjaarsoncert 2023’

Luthers Bach Ensemble

Erik Bosgraaf, artistiek leider en dirigent

Erik:

‘In 2023 is het driehonderd jaar geleden dat Johann Sebastian Bach werd benoemd tot Thomascantor in Leipzig. Drie kandidaten werden het niet, en dat waren ook geen kleine jongens: Telemann, Graupner, Fasch. Ik verheug me enorm dit avontuurlijke project van het LBE te mogen leiden.

We brengen drie van de vier componisten bij elkaar. Hoe verschillend zijn ze, waar stemmen ze overeen? Bijzonder aan dit programma is ook het solistische gebruik van zowel de blokfluit als de chalumeau. Aan de chalumeau, een bijna uitgestorven voorloper van de klarinet, heb ik sinds kort mijn hart verpand. Met andere woorden: zelden gehoorde muziek voor zelden gehoorde instrumenten!’

Marine Fribourg – alt ;  Nils Giebelhausen – tenor ; Drew Santini – bas

Luthers Bach Ensemble: kleinkoor

Barokorkest: 8 strijkers ; 2 hobo’s ; 2 blokfluiten ; 2 chalumeaus ; 1 trompet ; 1 fagot ; 1 continuo

Erik Bosgraaf: artistiek leider en dirigent

Programma

J.S. Bach (1685-1750)                    Cantate “Komm, du süße Todesstunde” (BWV161)

Ch. Graupner (1683-1760)            Concerto voor twee chalumeaus in F groot (GWV325)

Ph. Telemann (1681-1767)            Concerto in C-groot (TWV 51:C1)

J.S. Bach                                           Cantate “Schauet doch und sehet, ob irgend ein Schmerz sei” (BWV46)

Erik Bosgraaf is een van de meest getalenteerde en veelzijdige blokfluitisten van de nieuwe generatie. Hij heeft een kleurrijk verleden als lid van een rockband en als hoboïst. Hij gelooft dat goede muziek niets te maken heeft met genre en voelt zich even thuis in oude als in hedendaagse muziek. Regelmatig geeft hij opdrachten voor werken, waaronder muziek met nieuwe media. Erik studeerde bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde een mastergraad in muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Luthers Bach Ensemble

Het LBE is in 2006 door artistiek leider Tymen Jan Bronda opgericht vanuit de wens meer Bach ten gehore te brengen op basis van een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Al snel werd het repertoire uitgebreid met werken van Monteverdi tot Mozart. Het LBE kleinkoor bestaat uit een vaste groep van een vijftiental (semi) professionele zangers die per jaar zo’n 20 concerten uitvoeren in Nederland en daarbuiten. Sinds de oprichting beschikt het LBE over eigen barokorkest, geformeerd rond een kern van getalenteerde professionele musici. Dirigenten van naam als Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend. Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door (semi-)scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven.

Entree € 25
Kaartverkoop Harmonie