Erik Bosgraaf & Cordevento ‘kerst in pastoraal muzikale sfeer’ – verplaatst !

Erik Bosgraaf & Cordevento ‘kerst in pastoraal muzikale sfeer’ - verplaatst !

Wanneer

20/12/2021    
15:00 - 16:30

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

Let op: vanwege de lockdown vanaf 19 december 2021 is het concert verplaatst naar 22.12.2022

Erik Bosgraaf & ensemble Cordevento

‘kerst in pastoraal muzikale sfeer’

Virtuoze concerti met een hoofdrol voor de blokfluit, hét archetypische instrument voor kerstsferen.

Een bekend werk als Corelli’s Kerstconcert wordt gecombineerd met ‘pastorale’ werken uit de barok zoals het Concerto in F-groot voor blokfluit en violen met sordino. Van Telemann: concerto voor flûte pastorelle, een speciaal voor dit project gebouwde blokfluit in Bes. Van Bach natuurlijk koraalbewerkingen van maar ook de bekende Aria ‘Schafe können sicher Weiden’.

Programma:
* Arcangelo Corelli: Kerstconcert
* Antonio Vivaldi :
– ‘Winter’ uit de Vier Jaargetijden
– Concerto in F-groot
* Johann Sebastian Bach:
– Concerto in a-klein
– Koraalbewerkingen
– Aria ‘Schafe können sicher Weiden’
* Georg Philip Telemann: Concerto pastorelle

Het concert is een interessante afwisseling met de ‘reguliere’ kerstconcerten door de nadruk op instrumentale barokke sferen.
Bach heeft in zijn werken de blokfluit veelvuldig ingezet om een pastorale sfeer te creëren. Van oudsher is het instrument geassocieerd met het bucolische doordat herders het bespeelden. De stemtoonhoogte F staat bekend als pastorale toonsoort.

Erik Bosgraaf is een van de meest getalenteerde en veelzijdige blokfluitisten van de nieuwe generatie. Hij heeft een kleurrijk verleden als lid van een rockband en als hoboïst. Hij gelooft dat goede muziek niets te maken heeft met genre en voelt zich even thuis in oude als in hedendaagse muziek. Regelmatig geeft hij opdrachten voor werken, waaronder muziek met nieuwe media. Erik studeerde bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde een mastergraad in muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Ensemble Cordevento opereert in diverse bezettingen, afhankelijk van het repertoire. ‘Corde e Vento’ is Italiaans voor ‘snaren en wind’. Het ensemble begon als trio met Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar) en Alessandro Pianu (klavecimbel en orgel). Het trio richt zich op muziek van rond 1700 en vroeger. In 2012 namen ze hun CD ‘La Monarcha’ op met muziek uit de Spaanse gebieden (Brilliant Classics).
Cordevento speelt op handgemaakte kopieën van historische instrumenten. Het ensemble concerteerde in Berlijn, Utrecht, Barcelona, Modena, Moskou, St Petersburg, Sofia, Hong Kong en Seoul.

Entree € 25
Kaartverkoop:  http://www.harmonie.nl