Erik Bosgraaf & Cordevento: de blokfluit en de opera en virtuoze concerti

Erik Bosgraaf & Cordevento: de blokfluit en de opera en virtuoze concerti

Wanneer

23/11/2019    
20:15 - 22:00

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

ERIK BOSGRAAF & ENSEMBLE CORDEVENTO

de blofluit en de opera en virtuoze concerti

Muziek van Bach, Fiorenza, Händel en Vivaldi

Erik Bosgraaf, blokfluit

Ensemble Cordevento:
Anna Dimitrieva, Katarzyna Olsewska, viool
Zdenka Prochazkova, altviool
Davit Melkonyan, cello
Alessandro Pianu, klavecimbel

 

Erik Bosgraaf, terug van een tournee naar o.a. Singapore en Taiwan, heeft speciaal voor Leeuwarden een concert samengesteld.
Hij heeft bijzondere en meeslepende arrangementen gemaakt van melodieën uit de opera’s Scipione, Flavio en Alcina.
De overige stukken in het programma zijn virtuoze concerti, met name voor het kleinste lid van de blokfluitfamilie, de sopranino.

In de 18e eeuw waren de blokfluit en de opera op meerdere gebieden met elkaar verbonden: het instrument werd veelvuldig ingezet door bijvoorbeeld Handel maar de blokfluit werd ook gebruikt om opera melodieën thuis na te spelen. We hebben nog een aantal van de contemporaine bewerkingen (bijvoorbeeld in het Gemeentemuseum in Den Haag). Er zijn zelfs theorieën dat de naam van de blokfluit, een Gentleman’s Flute, oftewel ‘recorder’ te maken heeft met het ‘opnemen’ van de opera melodieën; niet zo verwonderlijk in een tijd zonder cd speler of radio.

Eric Bosgraaf speelde tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht. In een interview vertelt hij over zijn keuze voor de blokfluit.

Klik hier voor het artikel: NRC

 

Entree € 22,50

Kaartverkoop: http://www.harmonie.nl en ‘s avonds in de kerk

 

Erik Bosgraaf (afkomstig uit Friesland) is een van de meest getalenteerde en veelzijdige blokfluitisten van de nieuwe generatie. Hij heeft een kleurrijk verleden als lid van een rockband en als hoboïst. Hij gelooft dat goede muziek niets te maken heeft met genre en voelt zich even thuis in oude als in hedendaagse muziek. Regelmatig geeft hij opdrachten voor werken, waaronder muziek met nieuwe media.
Erik studeerde bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde een mastergraad in muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Ensemble Cordevento opereert in diverse bezettingen, afhankelijk van het repertoire. ‘Corde e Vento’ is Italiaans voor ‘snaren en wind’. Het ensemble begon als trio met Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar) en Alessandro Pianu (klavecimbel en orgel). Het trio richt zich op muziek van rond 1700 en vroeger. In 2012 namen ze hun CD ‘La Monarcha’ op met muziek uit de Spaanse gebieden (Brilliant Classics).

Cordevento speelt op handgemaakte kopieën van historische instrumenten. Het ensemble concerteerde in Berlijn, Utrecht, Barcelona, Modena, Moskou, St Petersburg, Sofia, Hong Kong en Seoul.