Duo Khojayan/Poortinga – ‘Impressionisme in de Muziek’

Duo Khojayan/Poortinga - ‘Impressionisme in de Muziek'

Wanneer

17/06/2022    
20:15 - 21:45

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD
Duo Khojayan/Poortinga

Meri Khojayan – viool & Robert Poortinga – piano

‘Impressionisme in de Muziek’

De componisten in dit programma woonden in de tijd van het impressionisme in Parijs. Een selectie van afbeeldingen van impressionistische werken worden getoond tijdens het concert.

Programma

Claude Debussy, viool sonate

Reynaldo Hahn, viool sonate

George Enescu, viool sonate no.3

Maurice Ravel, Concert Rhapsody ‘Tzigane’

De viool sonate van Debussy is zeer impressionistisch met de bijzondere effecten die hij creëert in dit werk. De viool sontate van Hahn is een onbekend werk dat vaak gelinkt wordt aan de ‘Vinteuil sonate’ van Proust, het werk is op en top Frans. Om een contrast aan te brengen in het programma is gekozen voor de derde sonate van George Enescu. Een zeer impressionistisch werk dat het volledig gebaseerd is op de Roemeense volksmuziek, zigeunermuziek, zonder dat hij gebruik gemaakt heeft van bestaande melodieën zoals Brahms en Kodaly of Bartok dat deden. Daarnaast heeft Enescu geprobeerd om ook de natuur-impressies in zijn muziek op te nemen, het begin van het tweede deel heeft hij omschreven als de ‘cigale’ die in de hete zomermaanden in de avond hun specifieke geluid maken. Enescu zelf was helemaal gek van de muziek van Debussy. Na Enescu kan er dan maar één werk volgen en dat is de beroemde Tzigane van Maurice Ravel. Dit werk sluit aan bij het thema, impressionisme omdat hij in die tijd in Parijs woonde en ook bij het werk van Enescu omdat het ook wederom geïnspireerd is op de zigeunermuziek.

Meri Khojayan wordt alom geprezen om haar voortreffelijke technische vaardigheden en haar toon die diep, rijk en gedenkwaardig is. Ze behaalde talloze prijzen voor haar solospel, waaronder de eerste prijs in Baden-WürZenbergs (Duitsland 2017) ‘Musical Fireworks Competition, de eerste prijs in de Henry Koch vioolwedstrijd (België 2014), speciale prijs in de derde Yankelevich International Violin Competition’ (Rusland 2013), ‘Music Awards Maastricht’ (Netherlands 2012) en de tweede prijs (eerste niet toegekend) tijdens de Khachaturian vioolwedstrijd in Jerevan (Armenië 2008).

Na haar opleiding bij Boris Belkin, Eduard Tadevosyan en masterclasses van Leonidas Kavakos, verlegde ze haar focus van solospel naar kamermuziek in 2015. Momenteel studeert ze intensief kamermuziek bij Lukas Hagen en Enrico Pace.

Robert Poortinga. Tijdens zijn studie aan het Conservatorium van Groningen besloot Poortinga naar de Verenigde Staten te verhuizen, waar hij zijn bachelor-studie aan het Long Island conservatorium in New York voltooide bij de vooraanstaande pianopedagoog Tamara Poddubnaya.

Poortinga heeft tijdens zijn studie veel kamermuziek gespeeld. Zijn aandacht ging altijd uit naar het duo-repertoire, waaronder cellosonates van Rachmaninov, Beethoven, Grieg en klarinetsonates van Brahms.

Van 2014-2016 studeerde Poortinga voor zijn master aan de Muziekacademie Maastricht en kreeg hij daarnaast les van Konstantin Bogino in Bergamo (IT), aan de Accademia di Santa Cecilia. Hij schreef een dissertatie over de 10 vioolsonates van Beethoven. In de zomer van 2016 werd Pooringa uitgenodigd om deze sonates integraal uit te voeren op het ‘Music Without Borders’ festival in Maine (VS) met violist Meri Khojayan. Dit was het begin van hun samenwerking.

Entree € 25
Kaartverkoop http://www.harmonie.nl