Duo Khojayan/Poortinga – ‘zomerse noten door muzikale globetrotters’

Duo Khojayan/Poortinga - ‘zomerse noten door muzikale globetrotters’

Wanneer

13/08/2021    
20:15 - 21:30

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

Zomeravondconcert

‘Heerlijke zomerse noten gespeeld door muzikale globetrotters’

Duo Khojayan/Poortinga

Meri Khojayan – viool

Robert Poortinga – piano

Uit Italië, via Dresden en Berlijn in de zomer terug in Fryslân voor o.a. een concert in Leeuwarden!
Robert en Meri kozen uit het repertoire voor viool en piano ‘heerlijke zomerse noten’.

Programma:

• Ludwig van Beethoven – Romance no.1 op.40 G majeur

• Franz Schubert – sonatine no.3 op.137 g-mineur

• Sergej Prokofiev – viool sonate no.2 op. 94a D majeur

• Camille Saint Saens – viool sonate no.1 op.75 d mineur

Duo Khojayan/Poortinga

Het duo blijft zoeken naar een eigenzinnig geluid. Door de piano- en vioolpartijen als gelijkwaardig te beschouwen en de muzikale betekenis van elke regel te begrijpen, is het mogelijk om één klank te creëren zoals bij de uitvoering van een symfonie.

Met hun recitals in Spanje, Italië, Duitsland en de Verenigde staten zijn het duo Khojayan/Poortinga ware ambassadeurs van het viool-pianorepertoire. Ze staan als duo bekend om hun eenheid in interpretatie, muzikale en technische capaciteiten en hebben een repertoire opgebouwd dat zich uitstrekt van de Barok-periode tot het hedendaagse tijdperk.
‘We vormen een muzikale eenheid die voor ons heel waardevol is.’

Twee van de grote inspiratiebronnen zijn Lukas Hagen, eerste violist van het Hagenkwartet, en pianist Enrico Pace bij wie het duo maandelijks masterclasses volgen.

Sinds 2015 werkt het duo uitsluitend samen. Ze richten zich volledig op het viool- en pianorepertoire. De achtergrond van de muziekstukken is een belangrijk aspect voor hun interpretatie. Een recent project over de werken van Pablo Sarasate resulteerde in een documentaire die onlangs internationaal prijzen behaald heeft.

In 2019 was het duo prijswinnaars op de Luigi Nono kamermuziekcompetitie, een van de meest prestigieuze kamermuziek-competities in Italië.

Meri Khojayan wordt alom geprezen om haar voortreffelijke technische vaardigheden en haar toon die diep, rijk en gedenkwaardig is. Ze behaalde talloze prijzen voor haar solospel, waaronder de eerste prijs in Baden-WürZenbergs (Duitsland 2017) ‘Musical Fireworks Competition, de eerste prijs in de Henry Koch vioolwedstrijd (België 2014), speciale prijs in de derde Yankelevich International Violin Competition’ (Rusland 2013), ‘Music Awards Maastricht’ (Netherlands 2012) en de tweede prijs (eerste niet toegekend) tijdens de Khachaturian vioolwedstrijd in Jerevan (Armenië 2008).

Na haar opleiding bij Boris Belkin, Eduard Tadevosyan en masterclasses van Leonidas Kavakos, verlegde ze haar focus van solospel naar kamermuziek in 2015. Momenteel studeert ze intensief kamermuziek bij Lukas Hagen en Enrico Pace.

Robert Poortinga
Tijdens zijn studie aan het Conservatorium van Groningen besloot Poortinga naar de Verenigde Staten te verhuizen, waar hij zijn bachelor-studie aan het Long Island conservatorium in New York voltooide bij de vooraanstaande pianopedagoog Tamara Poddubnaya.

Poortinga heeft tijdens zijn studie veel kamermuziek gespeeld. Zijn aandacht ging altijd uit naar het duo-repertoire, waaronder cellosonates van Rachmaninov, Beethoven, Grieg en klarinetsonates van Brahms.

Van 2014-2016 studeerde Poortinga voor zijn master aan de Muziekacademie Maastricht en kreeg hij daarnaast les van Konstantin Bogino in Bergamo (IT), aan de Accademia di Santa Cecilia. Hij schreef een dissertatie over de 10 vioolsonates van Beethoven. In de zomer van 2016 werd Pooringa uitgenodigd om deze sonates integraal uit te voeren op het ‘Music Without Borders’ festival in Maine (VS) met violist Meri Khojayan. Dit was het begin van hun samenwerking.

Foto: Jeanette de Groot

 

Entree € 20

Kaartverkoop: reserveren via info@appassionata-leeuwarden.nl