Duo Khojayan/Poortinga – ‘de betovering van water in de muziek’

Duo Khojayan/Poortinga - 'de betovering van water in de muziek'

Wanneer

22/08/2024    
20:15 - 21:45

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

Duo Khojayan/Poortinga – ‘de betovering van water in de muziek’

Meri Khojayan – viool

Robert Poortinga – piano

Muziek en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want niet alleen is muziek een ‘natuurlijke trilling’, het is ook een belangrijke inspiratiebron voor componisten. In de muziek komt water ook in alle vormen voor.

Programma:

Franz Schubert – Grand Duo D.574

Camille Saint-Saens – sonate no.1

Edward Elgar – viool sonate

Béla Bartók – Rhapsodie no.1

Debussy schreef een stormachtig stuk over de zee met de titel ‘La Mer’, terwijl andere componisten, zoals Ravel, de hele subtiele schakeringen van water auditief probeerden te imiteren.

Hoeveel liederen heeft Schubert wel niet over kabbelende beekjes geschreven? Naast de teksten beeldt de piano die hele water-partijen uit. Deze typische ‘Schubertiaanse’ begeleidingen zitten ook in de prachtige sonate voor viool en piano. Bijna alle componisten hebben van de natuur gehouden.

Edward Elgar was een echte levensgenieter die tijdens het componeren van deze sonate meer viste dan componeerde. Zelf omschreef hij het proces van de viool sonate als: “Fiddled, Fished, Fooled” Het is overigens een zeer emotioneel werk waar het tweede deel voor zijn geheime liefde is geschreven die haar arm brak. In het derde deel komt de melodie weer, in een getransformeerde vorm, terug. Hiermee heeft hij een van de mooiste, muzikale, momenten gecreëerd.

De Franse componist Camille Saint-Saëns is vooral bekend voor zijn ‘Carnaval des Animaux’ waarin vissen en zelfs een geheel aquarium voorkomen. Om maar niet over ‘De Zwaan’ te spreken, een werk wat ieder kind kent. De hele piano partij is een imitatie van het water waarin de zwaan dobbert.

Béla Bartók is vooral bekend voor het verzamelen van Hongaarse volksmelodieën. Hij schreef veel werken waarin hij deze volksmuziek integreerde. Zijn kinder-album bevat bijvoorbeeld een werk wat ‘Water, Water, Water’ heet, wat waarschijnlijk de naam van het lied was waar hij de melodie van heeft overgenomen. De Rhapsodie is ook een werk waar Bartok, op een hele virtuose manier, deze volksmelodieën presenteert. Het brengt het publiek in een hele andere wereld dan de rest van het programma, en de wereld van Bartók is ongelooflijk mooi.

Entree € 20

Kaartverkoop

en ‘s avonds in de kerk: contant of met de pin