Jeroen Dupont & Robert Poortinga – ‘Lyrische Expressie: Een Reis door Muzikale Schoonheid’

Jeroen Dupont & Robert Poortinga - ‘Lyrische Expressie: Een Reis door Muzikale Schoonheid’

Wanneer

22/08/2024    
20:15 - 21:45

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

‘Lyrische Expressie: Een Reis door Muzikale Schoonheid’

Jeroen Dupont – viool

Robert Poortinga – piano

Programma:

  • Franz Schubert – sonate voor viool en piano opus 137 no. 2
  • Gabriel Fauré – viool sonate no. 1 in A major op. 13
  • Robert Schumann – viool sonate no. 2

Er is eigenlijk niets mooiers dan met Schubert te beginnen. Schubert brengt met zijn muziek het publiek en de musici in een sfeer die het concert bijna tot een sprookje maakt.

De tweede sonatine Op.137 no.2 is een werk waarin Schubert teruggaat naar een lyrische eenvoud die alleen Schubert kon bewerkstelligen. Het is niet bekend waarom hij dit werk ‘Sonatine’ (kleine sonate) heeft genoemd. Het werk heeft vier delen, wat gezien wordt als een substantieel werk voor die tijd.

De prachtige eerste vioolsonate (op.13) van Gabriel Fauré is een klankwonder dat in het repertoire voor viool en piano als een van de hoogtepunten mag worden beschouwd. Het is een ongelooflijk werk dat met zijn grote opzet van vier delen in alle hoeken van de expressiviteit duikt. De zeer geraffineerde klankwereld van Fauré komt hierbij tot een climax in dit werk, waarbij de melodie altijd de bovenstem heeft die het publiek volledig meeneemt in een harmonische schoonheid die alleen Fauré kon componeren.

Schumann schreef over zijn tweede sonate (Op.121) dat hij deze eigenlijk had gecomponeerd omdat hij niet tevreden was over de eerste vioolsonate. Dit late werk komt uit de tijd dat hij al in een gekkenhuis zat, waar hij belandde na zijn zelfmoordpoging door in de Rijn te springen. Het werk omvat alle compositorische aspecten van de muziek van Robert Schumann. Het is indringend, krachtig en gebalanceerd tussen muzikale complexiteit en de simpelste eenvoud.

———

Jeroen Dupont kreeg vioolonderricht bij Coosje Wijzenbeek en Herman Krebbers en studeerde voorts bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2008 behaalde hij met zijn diploma met onderscheiding voor zijn vertolking van de derde vioolsonate “dans le caractère populaire roumaine” van George Enescu. Aan de Accademia Chigiana in Siena volgde hij een masterclass bij de Italiaanse virtuoos Giuliano Carmignola.

In 2007 werd hij eerste prijswinnaar bij het Nationaal Vioolconcours “Oskar Back”, in de finale van dit concours bracht hij het Vioolconcert nr. 5 van W.A. Mozart en Tzigane van Maurice Ravel ten gehore in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.

Jeroen Dupont speelt op een viool gebouwd door Giovanni Grancino te Milaan in 1714, in bruikleen van het NaJonaal Muziekinstrumenten Fonds.

‘Een klankwonder’ (La Stampa Torino 2023)

Robert Poortinga heeft gestudeerd bij gerenommeerde figuren in de wereld van piano en kamermuziek, waaronder Enrico Pace, Tamara Poddubnaya en Lukas Hagen, zowel in Amerika als in Italië. Zijn passie voor het vioolrepertoire bloeide op in een nauwe samenwerking met violiste Meri Khojayan, met wie hij een decennium lang het podium deelde en concerten gaf in heel Europa. Daarnaast werkten ze samen aan een documentaire over het leven van Pablo Sarasate en namen onlangs alle werken van Sergei Prokofiev voor viool en piano op. Hun Prokofiev-cd werd recentelijk geprezen als ‘onberispelijk’ door het Spaanse muziektijdschrift ‘Scherzo’.

Onder de talloze concerten en recitals die Poortinga heeft gegeven, waardeert hij zijn debuut in de WMP Concert Hall in Manhattan, NY, en ‘Merkin Hall’ in NY het meest. Als laureaat van solo- en kamermuziekwedstrijden wordt hij geroemd om zijn scherpe gehoor, uitzonderlijke technische vaardigheden en een uniek, divers repertoire.

Entree € 20

Kaartverkoop Harmonie

en ‘s avonds in de kerk: contant of met de pin