Concertlezing met muziek rondom de biografie van schrijver en psychiater Hans Keilson

Concertlezing met muziek rondom de biografie van schrijver en psychiater Hans Keilson

Wanneer

14/04/2024    
15:00 - 17:00

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

Concertlezing met muziek rondom de biografie van schrijver en psychiater Hans Keilson

op de middag vóór 15 april, de datum van de Bevrijding van Leeuwarden

Jos Versteegen – biograaf/auteur

Ursula Schoch – viool

Marcel Worms – piano

Muziek van o.a. J.S.Bach, George Gershwin, G.F.Händel, Fritz Kreisler, Ed Wertwijn en Erich Ziegler

De honderdjarige Duits-Joodse Hans Keilson, in de jaren dertig naar Nederland gevlucht, werd in 2010 door The New York Times als een van de grootste schrijvers ter wereld gekwalificeerd. In korte tijd verschenen zijn boeken in meer dan twintig landen, en opeens was hij een bestsellerauteur. In zijn belangrijkste boeken Het leven gaat verder, Komedie in mineur en In de ban van de tegenstander geeft Keilson een beeld van de roerige Weimar-periode, het gevaarlijke leven van een onderduiker en de psyche van Adolf Hitler. Dat zijn ouders de dood vonden in Auschwitz, was zijn levenslange trauma. Deze fascinerende biografie geeft een compleet beeld van Hans Keilson: de beschadigde, hoffelijke, geestige en intelligente echtgenoot en minnaar, psychiater en psychoanalyticus, sportliefhebber en muzikant, schrijver en dichter.

Ursula Schoch kreeg haar eerste vioollessen op vierjarige leeftijd. Na haar middelbare school studeerde zij viool bij professor Saschko Gawriloff en kamermuziek bij het Alban Berg strijkkwartet aan de Musikhochschule in Keulen. Zij speelde als soliste vele concerten binnen Europa, in Japan, Centraal-Azië, Amerika en Afrika. Van 1998 tot 2000 was Ursula lid van de Berliner Philharmoniker. Sinds het seizoen 2000/2001 is zij tweede concertmeester bij het Concertgebouworkest. Daarnaast treedt zij regelmatig op in verschillende kamermuziekformaties.

Marcel Worms studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide. Marcel Worms is aktief als kamermuziekspeler en als solist. Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s, waaronder cd’s met Bachs Goldbergvariaties in combinatie met Metamorphosis van Philip Glass, met pianowerk van de Braziliaanse componist Francisco Mignone, met klassieke Caraïbische dansen, met de cyclus ‘De Jaargetijden’ van de Letse componist Pēteris Vasks en met werk van Erik Satie. Marcel Worms stelde concertlezingen samen met de auteurs Jan Brokken, K. Schippers, A.L.Snijders en Marja Vuijsje. Tot zijn vaste kamermuziekpartners behoort violiste Ursula Schoch.

Entree € 20

Kaartverkoop Harmonie

en ‘s avonds in de kerk: contant of met de pin