Camerata Trajectina: ‘Treur Nederland!’ – rampliederen door de eeuwen heen

Camerata Trajectina: ‘Treur Nederland!’ - rampliederen door de eeuwen heen

Wanneer

26/01/2023    
20:15 - 21:45

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

‘Treur Nederland’

rampliederen door de eeuwen heen: een muzikaal juweeltje

Camerata Trajectina

Wendy Roobol, sopraan

Nico van der Meel, Tenor

Saskia Coolen, blokfluit en viola da gamba

Lidewij van der Voort, viool

Cassandra Luckhardt, viola da gamba en cello

Constance Allanic, harp en viola da gamba

Arjen Verhage, luit en gitaar

Vaughan Schlepp, fortepiano

Van de pest tot corona, van de Sint-Elisabethsvloed in 1421 tot de watersnood van 1953: Camerata Trajectina bezingt al deze rampen en geeft een fascinerend overzicht van Nederlandse rampliederen, inclusief een speciaal gecomponeerd coronalied.

Als mensen door een ramp worden getroffen, zoeken ze vaak troost bij elkaar. Minder bekend is dat er een lange traditie van rampliederen bestaat: door samen te zingen zochten mensen steun bij elkaar. In haar onderzoek naar de verwerking van rampen in Nederland stuitte Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, op liederen over branden, overstromingen, droogte en insectenplagen. Samen met haar is een selectie van deze liederen op cd gezet. Zo ontstaat een fascinerend beeld van de manieren waarop mensen vroeger rampspoed verwerkten.

‘Wie authentiek Hollandse misère zoekt, vindt vreugde bij Camerata Trajectina.’ Luister

‘Camerata Trajectina is ijzersterk in programma’s als dit. De zangers geven de teksten het volle pond. Hun dictie is zo helder dat je er je oren aan zou kunnen snijden. Bravo!’ – Place de l’Opera

 70 jaar geleden

De watersnood van 1953, meestal aangeduid als de Watersnoodramp of Februariramp en aanvankelijk ook wel als Sint-Ignatiusvloed of Beatrixvloed, voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953.

Het ensemble Camerata Trajectina (‘Utrechts muziekgezelschap’, opgericht 1974) heeft naam gemaakt met haar voortdurende pleidooi voor de Nederlandse muziek. Het muzikale geheugen van Nederland.

Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina Nederlandse geschiedenis tot leven. Speelse en theatrale presentaties spiegelen de cultuur en maatschappij van toen aan ons herkenbare heden.

Voor het ensemble zijn componisten als Sweelinck, Schuyt, van Eyck en Schenk even inspirerend als propagandaliedjes van de geuzen, zeemansliederen van de VOC of minneliedekens uit het Gruuthuse-handschrift.

Kernleden van het ensemble zijn Saskia Coolen (blokfluit & viola da gamba), Hieke Meppelink (sopraan), Nico van der Meel (tenor) en Arjen Verhage (luit & citer).

Afhankelijk van het repertoire wordt het ensemble uitgebreid met diverse musici. Momenteel werken Cassandra Luckhardt (viola da gamba) en Constance Allanic (viola da gamba & harp) regelmatig met het ensemble mee. Nú zingen en spelen is nú beleven De poëzie in de 16e en 17e eeuw eeuw werd veelal gemaakt op bekende melodieën en werd dus gezongen! Beroemde dichters als Hooft, Bredero en Cats maakten evengoed gebruik van deze manier van werken als eenvoudige soldaten en matrozen. Camerata Trajectina heeft een grote expertise opgebouwd in het terugvinden van melodieën bij deze teksten. Daarbij wordt intensief gebruik gemaakt van de zeer omvangrijke database van de Nederlandse Liederenbank, die werd opgezet door liedonderzoeker Louis Peter Grijp (†2016), de voormalig luitist van Camerata Trajectina. Arrangementen worden gebaseerd op muziekwetenschappelijk onderzoek en stijlbewuste improvisaties.

Entree € 25
Kaartverkoop Harmonie