Camerata Trajectina – ‘Camerata à la Carte’

Camerata Trajectina - ‘Camerata à la Carte’

Wanneer

11/05/2022    
20:15 - 21:45

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

Camerata Trajectina – ‘Camerata à la Carte’

kies de mooiste melodieën uit de Gouden Eeuw

Het publiek bepaalt het programma in deze wervelwind van verrassing en virtuositeit!

Stelt u zich een jukebox in 1634 voor. Welke hits staan er in de mega top 40? Het publiek bepaalt! Werp een florijn in en kies uit:

‘Flow my tears’

‘Amarilli mia bella’

‘Greensleeves’

‘Est ce mars’

‘Onder de linde groene’

en vele andere verrassingen

Camerata Trajectina brengt in dit instrumentale programma een ode aan de onsterfelijke melodieën van Gouden Eeuw. Vol vuur improviseert sterfluitiste Saskia Coolen er met haar Cameraatjes op los. Iedere melodie krijgt zijn eigen jas en klinkt weer als nieuw. Virtuoze variaties, verrassende arrangementen en een kleurrijke bezetting met Harp, Luit, Citer, Blokfluiten en Viola da Gamba’s.

Hilversum 3, laat staan Spotify, bestond nog niet; maar in straten en huizen klonk muziek. De mooiste melodieën uit de Gouden Eeuw waren overal te horen. Ze klonken op het carillon en tijdens openbare orgelbespelingen in de kerk. Ze werden vertolkt door stadspijpers en fluitspelers en er werd op gedanst bij bruiloften en partijen.

Mooie melodieën, goeie deunen hebben een bijzonder vermogen. Ze nestelen zich in je hart, vergezellen je in je dromen, en doen je denken aan vroegere liefdes. Als ware iconen knopen ze zich in ieder oor. Ze inspireren muzikanten en componisten tot nieuwe bezettingen en nieuwe variaties. En door dit recyclen blijven ze springlevend.

Camerata Trajectina

Saskia Coolen – blokfluiten en viola da gamba

Arjen Verhage – luit en citer

Constance Allanic – harp en viola da gamba

Cassandra Luckhardt – viola da gamba

Het muzikale geheugen van Nederland
Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina Nederlandse geschiedenis tot leven. Speelse en theatrale presentaties spiegelen de cultuur en maatschappij van toen aan ons herkenbare heden. Voor het ensemble zijn componisten als Sweelinck, Schuyt, van Eyck en Schenk even inspirerend als propagandaliedjes van de geuzen, zeemansliederen van de VOC of minneliedekens uit het Gruuthuse-handschrift.

Nú zingen en spelen is nú beleven
De poëzie in de 16e en 17e eeuw eeuw werd veelal gemaakt op bekende melodieën en werd dus gezongen! Beroemde dichters als Hooft, Bredero en Cats maakten evengoed gebruik van deze manier van werken als eenvoudige soldaten en matrozen. Camerata Trajectina heeft een grote expertise opgebouwd in het terugvinden van melodieën bij deze teksten. Arrangementen worden gebaseerd op muziekwetenschappelijk onderzoek en stijlbewuste improvisaties.

Entree € 25
Kaartverkoop: http://www.harmonie.nl