BRISK Recorder Quartet Amsterdam en organist Laurens de Man – verplaatst

BRISK Recorder Quartet Amsterdam en organist Laurens de Man     - verplaatst

Wanneer

25/03/2021    
20:15 - 22:00

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

Het concert is verplaatst naar 18 november 2021

BRISK Recorder Quartet Amsterdam en organist Laurens de Man

‘Four in one’

Iedereen kent Vader Jakob. Door de melodie na elkaar in te zetten klinkt een vierstemmig geheel. En wat past meer bij BRISK dan ‘vier in één’? Canonisch schrijven dateert al uit de middeleeuwen en de renaissance: De Caccia, met stemmen die elkaar najagen, Engelse Catches en Rounds, en het ingenieuze contrapunt met imiterende stemmen van de Vlaams Bourgondische componisten.
Het komt allemaal voorbij: Een fuga’s van Dufay en Obrecht, en stukken van Purcell en Palestrina waarin canons zijn verwerkt. Venetiaanse meesters zoals Buus en Gabrieli schreven ricercares en canzona’s waarin het ook weer draait om elkaar imiterende stemmen. Dat alles is de opmaat voor de fuga’s van Bach, ondermeer uit de Kunst der Fuge. Laurens bespeelt zowel het Müllerorgel als het Metzlerorgel.

Laurens de Man speelt werken van o.a. Schumann, Byrd en Bach.

BRISK én Laurens de Man spelen samen werken van Bach en ‘Canon’ / 4 blokfluiten + orgel van Cipriano de Rore (1515/6-1565).

BRISK is een term uit de Engelse Consortmuziek. Het woord betekent, levendig, wakker en snel. En dat is ook precies wat BRISK recorder quartet Amsterdam is: een energiek, inventief en vernieuwend ensemble. Het ensemble is met oude en nieuwe muziek op meer dan tien cd’s te beluisteren, die allemaal zeer goede kritieken kregen. BRISK heeft een enorme verzameling blokfluiten die door bouwers uit de hele wereld speciaal voor hen gemaakt zijn. Een concert van BRISK is dan ook spectaculair om naar te kijken.

Laurens de Man (1993, ‘s-Hertogenbosch) studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2014 behaalde hij voor beide instrumenten cum laude zijn bachelordiploma, iets wat in Nederland nog nooit eerder gebeurd is.
In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel en in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat ‘uitmuntend’). Sinds oktober van dat jaar vervolgt hij zijn studie aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel).

 

Entree: € 25 

Kaartverkoop: http://harmonie.nl