Bach-Brockes Festival – Apollo Ensemble – Georg Friedrich Händel – Brockes Passion HWV 48

Bach-Brockes Festival - Apollo Ensemble - Georg Friedrich Händel – Brockes Passion HWV 48

Wanneer

18/02/2024    
14:30 - 17:00

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

APOLLO ENSEMBLE en 8 solisten

Renate Arends – sopraan, (Tochter Zion) ; Elvire Beekhuizen – sopraan (Maria, Gläubige Seele) ; Franske van der Wiel – alt (Judas) ;  Nicola Wemyss – alt ; Adriaan de Koster – tenor (evangelist) ; Pablo Gregorian – tenor (Petrus) ; Michiel Meijer – bas (Jezus) – Bram Trouwborst – bas

Apollo Ensemble: groot instrumentaal ensemble, David Rabinovich – artistieke leiding

Het bijzondere aan deze Brockes Passie van Händel is dat niet één evangelie centraal staat, maar dat het lijdensverhaal uit alle vier de evangeliën is samengesteld. Het is een passie met operatrekjes.

Niet alleen de tekst, maar ook de muziek is bijzonder intens. Het is een van de eerste oratoria die Händel schreef, dus nog vóór de Messiah en Judas Maccabeus. Toch hoor je al veel van wat zijn latere oratoria zo uniek maakt. Vanaf het begin van de Brockes Passion laat Händel zich van zijn meest gepassioneerde en emotionele kant horen. Hij gebruikt in deze muziek technieken uit de opera, om zo duidelijker de dramatiek van het lijdensverhaal te laten spreken.

Bach & Brockespassie festival 2024

Luister naar de Trailer Apollo Brockes

Festivaldata:

  • 18.02.24 – Doopsgezinde Kerk, Leeuwarden – Brockes Passion – G.F. Händel – tevens opening Festival
  • 25.02.24 – Sint Piterkerk, Grou – Brockes Passion – G.Ph. Telemann
  • 03.03.24 – Redbadtsjerke, Jorwert – Brockes Passion – G. Keiser
  • 10.03.24 – Sint Genovevakerk, Jelsum – Johannes Passion – J.S. Bach

Al in de 18e eeuw werden er festivals georganiseerd waarbij meerdere Brockes passies werden uitgevoerd. Het leek ons mooi deze traditie op te pakken om ons publiek de gelegenheid te geven de hele ontwikkeling in die passies in vier weken tijd te kunnen ervaren.

In 1712 schreef de dichter Barthold Heinrich Brockes een meesterlijk , groot gedicht over het lijden en sterven van Christus. De tekst sloeg in als een bom. Vele componisten zetten deze tekst op muziek. De allereerste was de operacomponist Reinhard Keiser, die bij Brockes in de buurt woonde. In de 18e eeuw gold zijn compositie als een van de mooiste verklankingen van deze passietekst. Andere briljante versies werden gemaakt door Handel en Telemann. Bach was zeer geinteresseerd in zowel de tekst van Brockes als in de composities van zijn collega’s. Het werk van Handel schreef hij handmatig over en delen van de tekst van Brockes verwerkte hij in zijn Johannes passie. Maar de kerk in Leipzig was te streng, en het was hem niet gegund om zelf een complete Brockespassie te componeren. De tekst van Brockes spreekt rechtstreeks tot je hart, en is niet bedoeld voor een kerkdienst.

Entree € 30

Kaartverkoop Harmonie

en ‘s middags in de kerk: contant of met de pin

———–

Voorafgaand aan het Festival kunt u op 4 februari 2024 – 15:00 de lezing bijwonen van musicoloog Jan-Willem van Ree

‘Van Brockes naar Bach. Het verhaal achter vier beroemde passies van Bach, Händel, Telemann en Keiser’

Entree – gratis, aanmelding vooraf

  • stuur een mail naar info@appassionata-leeuwarden.nl om u aan te melden en vermeld het aantal personen.

Grote Zaal De Kanselarij, Turfmarkt 13, Leeuwarden (er is een lift aanwezig)