‘Arearea’ Jubileumprogramma 25 jaar Gauguin Ensemble

‘Arearea’  Jubileumprogramma 25 jaar Gauguin Ensemble

Wanneer

22/03/2024    
20:15 - 21:30

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

‘Arearea’ – Jubileumprogramma 25 jaar Gauguin Ensemble

Gauguin Ensemble

Yfynke Hoogeveen – klarinet ; Karlien Bartels – cello ; Nata Tsvereli – piano

Programma

Ludwig van Beethoven
– Gassenhauer-trio opus 11 voor klarinet, cello en piano

Robert Zuidam
– Klarinettrio ‘Arearea’

Johannes Brahms
– Klarinettrio opus 114

Ludwig van Beethoven – Gassenhauer-trio op. 11 voor klarinet, cello en piano

Dit bekende kamermuziekwerk werd geschreven in 1797 door een jonge Beethoven. Hij droeg het op aan de gravin Maria Wilhemine von Thun. Gassenhauer is een simpel melodietje dat mensen in Gassen (steegjes) voor zichzelf fluiten of zingen en dat, bij wijze van spreken, tussen de muren van de huizen blijft hangen.

Robert Zuidam – klarinettrio

Speciaal voor het Gauguin Ensemble gecomponeerd vanwege het 25 jarig bestaan van het ensemble. Robert Zuidam werd geboren in Gouda en studeerde compositie bij Philippe Boesmans en Klaas de Vries aan het Conservatorium van Rotterdam. Hij heeft compositie gedoceerd aan het Conservatorium van Utrecht en was Erasmus Visiting Professor aan de Harvard University. “Toen ik enige tijd geleden werd gevraagd of ik een stuk zou willen componeren voor de reeks jubileumconcerten van het Gauguin Ensemble was ik meteen enthousiast. De klankwereld van klarinet, cello en piano is er een die mij aan het hart ligt en mij de expressieve mogelijkheden biedt om tot een  gloedvol betoog te komen.”

Arearea zal proberen de exotische en uitbundige mystiek van Gauguins schilderkunst te vertalen naar een boeiende en energieke soundscape voor klarinet, cello en piano.


Arearea – Paul Gauguin (1893) Musée d’Orsay

Johannes Brahms – klarinettrio opus 114

Het trio werd in de zomer van 1891 in Bad Ischl geschreven voor klarinettist Richard Mühlfeld. Dit is een magisch werk: de muziek is zacht, melancholisch, warm nostalgisch en vluchtig afschrikwekkend, en maakt perfect gebruik van elk van deze kenmerken van de kleurrijke klarinet. Brahms beleefde als componist letterlijk een late ‘Indian Summer’.

Het Gauguin Ensemble werd opgericht door klarinettiste Yfynke Hoogeveen samen met de pianiste Loes van Ras. Al 25 jaar gaven deze musici vele concerten in binnen- en buitenland. Ze werkten mee aan televisie- en radio-opnamen en maakten diverse cd’s. Ze werkten samen met onder andere violisten Philippe Graffin, Peter Brunt, Jacobien Rozemond, cellisten Larissa Groeneveld, Mayke Rademakers en sopraan Irene Maessen. In 2020 ontmoetten ze celliste Karlien Bartels met wie zij op het podium een dusdanige muzikale chemie voelden dat ze besluiten om haar er als vast lid bij te vragen. Het Gauguin Ensemble staat bekend om de vaak verrassende programma’s waarin het geijkte kamermuziek repertoire wordt gecombineerd met hedendaagse muziek. Voor het Gauguin Ensemble gaat het maken van muziek over het creëren van contrasten, diepte en spanning, over passie en temperament. De verwijzing naar de schilder Paul Gauguin, flamboyant en intrigerend vanwege zijn aangrijpende kleurpalet en impliciete mystiek, lag bij de naamkeuze voor de hand. In 2022 heeft Loes van Ras, vanwege een ongeval, moeten besluiten te stoppen met het ensemble. Ze heeft haar positie aan Nata Tsvereli overgedragen.

Karlien Bartels speelt op een cello gebouwd door C.A. Miremont (1882), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Entree € 25

Kaartverkoop Harmonie

en ‘s avonds in de kerk: contant of met de pin