Apollo Ensemble: Jacob Obrecht & Johann Sebastian Bach

Apollo Ensemble: Jacob Obrecht & Johann Sebastian Bach

Wanneer

18/11/2022    
20:15 - 22:00

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP

Apollo Ensemble met 4 solisten

Missen van Obrecht en Bach

Tanja Obalski – sopraan

Oscar Verhaar – countertenor

Adriaan de Koster – tenor

Michiel Meijer – bas

Apollo Ensemble:

David Rabinovich (artistiek leider) & Daphne Oltheten – viool ; Annemarie Kosten-Dür – altviool ; Cassandra Luckhardt – cello ;

Beltane Ruiz – contrabas ; Peter Tabori & Robert de Bree – hobo ; Christopher Price & Felix Foster – hoorn ; Thomas Oltheten – fagot ;

Marion Boshuizen – orgel

Programma:

J.S Bach (1685-1750) – Missa in G BWV 236: Kyrie & Gloria

J. Obrecht Missa (1457-1505) – L’homme armé: Kyrie & Gloria

J.S. Bach – Missa in F BWV 233: Kyrie & Gloria

Missen van Obrecht en Bach

Wat hebben de missen van Obrecht en Bach met elkaar te maken? Op het eerste gezicht misschien niets.

De mis van Obrecht is geschreven voor vier stemmen, zonder enige instrumentale begeleiding. Als basis voor zijn mis gebruikte hij een volkslied dat in zijn tijd zeer bekend was: L’homme armé. Obrecht was een meester in de polyfonie, de schrijfstijl waarin verschillende stemmen een zelfstandige melodie laten horen. Er was veel kritiek op deze kunstige stijl. Door de zelfstandige stemvoering was de tekst minder goed te volgen. De mis van Obrecht bevat vijf delen (Kyrie-gloria-credo-sanctus-agnus dei) waarvan tijdens dit concert alleen het kyrie en gloria worden uitgevoerd.

De missen van Bach hebben een uitgebreide instrumentale begeleiding, met strijkers en blazers. Er is een openings- en slotkoor en daar tussen schreef Bach aria’s. De openingsdelen zijn geschreven in de stile antico, de ouderwetse stijl, polyfoon, naar voorbeeld van de oude meesters, zoals Obrecht. De missen van Bach hebben maar twee onderdelen, het Kyrie en het Gloria. Het leverde de bijnaam ‘Lutherse Mis’ op.

Het Apollo Ensemble, opgericht in 1992, is uitgegroeid tot een van Europa’s meest bijzondere kamermuziekgroepen voor oude muziek. De groep speelt zowel bekend als onbekend repertoire van barok tot eerste helft 20e eeuw. Om de diversiteit aan klankkleuren van de muziek in deze tijdspanne volop te benutten spelen ze op historische instrumenten.
De spelers van het Apollo Ensemble zijn internationale topmusici die als kerngroep in diverse bezettingen met elkaar musiceren, van kleine triobezetting tot orkestbezetting, onder de artistieke leiding van David Rabinovich. In de programmering worden ook combinaties van diverse stijlperiodes gemaakt. Zo zijn er programma’s met de combinatie Stravinsky & Bach of Schütz & Distler.

Vanaf 2017 heeft het Apollo Ensemble een eigen vocaal ensemble, dat uit acht zangers bestaat, waarmee de trilogie G.F. Handel Brockespassion – G.Ph. Telemann Brockes Passion – J.S. Bach Johannes Passie werd uitgevoerd alsmede een project met Beethovens ‘Egmont’ en Mendelssohns ‘Die erste Walpurgisnacht’, in een arrangement voor vijf strijkers, vijf blazers en acht zangers. In december 2021 combineerden zij de 17e eeuwse Weihnachtshistoria van Schütz met de 20e eeuwse Weihnachtsgeschichte van Distler.

Entree €25
Kaartverkoop Harmonie