Apollo Ensemble: Händel – ‘Apollo en Daphne’ & Soloconcerten van Vivaldi en Dall’Abaco

Apollo Ensemble: Händel – ‘Apollo en Daphne’ & Soloconcerten van Vivaldi en Dall’Abaco

Wanneer

20/10/2023    
20:15 - 22:00

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

Georg Friedrich Händel – cantate  ‘Apollo en Daphne’

Soloconcerten van Antonio Vivaldi en Everisto Felice dall’Abaco

Apollo Ensemble

Zang: Sopraan (Daphne) – Renate Arends ; Bariton (Apollo) – Henk Neven

Viool: David Rabinovich, Daphne Oltheten, Lilia Slavny, Agnieszka Papierska, Sara de Vries ;  Altviool: John Wilson Meyer ;  Cello: Jacopo Ristori ; Contrabas: Beltane Ruiz ; Hobo: Peter Tabori, Robert de Bree (ook blokfluit) ; Traverso: Jonty Coy ; Fagot: Thomas Oltheten ;        Klavecimbel: Maron Boshuizen

Marleen Prins – regie ; Daphne Karstens – vormgeving/ kostuums

Händels cantate ‘Apollo en Daphne’ vertelt het verhaal uit Ovidus’ Metamorfosen, waarin Apollo verliefd wordt op de nimf Daphne. Zij wil er niets van weten, hij rent achter haar aan en uiteindelijk roept zij haar vader om hulp. Deze verandert Daphne in een laurierboom. Apollo plukt de blaadjes en vlecht deze tot een lauwerkrans, symbool van roem en eeuwige jeugd (altijd groene blaadjes).

Apollo’s eeuwige jeugd symboliseren we met de solisten in deze concerten: dat zijn nieuwe generatie spelers.

Programma:

  • Händel Concerto Grosso opus 6 nr 7 in Bes, HWV 325
  • Vivaldi Concerto voor Cello, Fagot en strijkers in e , RV 409 – solist Jacopo Ristori
  • Vivaldi Concerto a moll voor Traverso en strijkers RV 440 – solist Jonty Coy
  • Dall’Abaco/ Vivaldi Concert voor hobo en strijkers in C Op 5/5 – solist Robert de Bree

De Nederlandse sopraan Renate Arends verschijnt regelmatig op de concert – en opera podia met repertoire dat varieert van oude muziek tot het hedendaagse oeuvre. Zij werkte in binnen – en buitenland met verschillende dirigenten en operaregisseurs en heeft inmiddels een gerespecteerde ervaring.

De Nederlandse bas-bariton Henk Neven is een van de meest opwindende liedvertolkers van zijn generatie. Hij trad regelmatig op in de Wigmore Hall, het Concertgebouw en de BBC Proms, maar was ook thuis op het operapodium. Als ontvanger van de Borletti-Buitoni Trust Fellowship heeft hij een doorlopend platencontract met Onyx en zijn schijven hebben lovende kritieken gekregen.

Het Apollo Ensemble, opgericht in 1992, is uitgegroeid tot een van Europa’s meest bijzondere kamermuziekgroepen voor oude muziek. De groep speelt zowel bekend als onbekend repertoire van barok tot eerste helft 20e eeuw. Om de diversiteit aan klankkleuren van de muziek in deze tijdspanne volop te benutten spelen ze op historische instrumenten. De spelers van het Apollo Ensemble zijn internationale topmusici die als kerngroep in diverse bezettingen met elkaar musiceren, van kleine triobezetting tot orkestbezetting, onder de artistieke leiding van David Rabinovich. In de programmering worden ook combinaties van diverse stijlperiodes gemaakt. Zo zijn er programma’s met de combinatie Stravinsky & Bach of Schütz & Distler.

Entree € 25

Kaartverkoop Harmonie

en ‘s avonds in de kerk: contant of met de pin