Apollo Ensemble & 8 solisten – kerstconcert – geannuleerd !

Apollo Ensemble & 8 solisten - kerstconcert - geannuleerd !

Wanneer

30/12/2021    
15:00 - 16:30

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD

Let op: vanwege de lockdown moet het concert geannuleerd.

Gratis: Apollo zendt wél het kerstconcert uit, vanaf 24 december 2021 – 20:00 t/m 6 januari 2022.

U kunt het Apollo Ensemble steunen door – zo vaak als u wilt – te luisteren. U vindt de link op Apollo Ensemble

Apollo Ensemble & acht solisten vertellen het kerstverhaal

Heinrich Schütz: ‘Weihnachts Historia’

Hugo Distler: ‘Die Weihnachtsgeschichte’

In 1664 schreef Schütz – op 80 jarige leeftijd – zijn ‘Historia der freuden- und gnadenreichen Geburth Gottes und Marien Sohnes Jesu Christ’. Het is een levendig relaas van het kerstverhaal, waarbij het instrumentale koor ook een belangrijke plaats inneemt.
Het kerstverhaal wordt met veel zeggingskracht en subtiliteit verteld door de evangelist. Zo hoor je bijvoorbeeld Herodus’ ‘buitensporige woede’ als hij merkt dat de Drie Wijzen hem voor de gek hebben gehouden. En heel indrukwekkend zijn de koren: het engelenkoor dat God verheerlijkt, begeleid door violen; de herders die zich naar de stal reppen met blokfluit en dulciaan; hogepriesters met trombones en en Herodus’ cynische instructies aan de Drie Wijzen.

‘Die Weihnachtsgeschichte’ op. 10 (1933) van Distler is een a capella kerstoratorium voor vier- tot achtstemmig gemengd koor dat sterk doet denken aan de ‘Historia der Geburt Jesu Christi’ van Heinrich Schütz, opgebouwd rond het kerstverhaal verteld door een verteller, waarbij het koor de engelen, de herders, de wijzen en de hogepriesters vertolkt. Distler voegt er een soort rode draad aan toe met zeven knap uitgewerkte koraalvariaties op het oude ontroerende kerstlied ‘Es ist ein Ros entsprungen’. Deze zorgen voor de poëtische, beschouwende rustmomenten tijdens het verhaal. Eén variatie wordt gecombineerd met de lofzang van Maria (deel uit het Magnificat). Het geheel wordt sterk omkaderd door een stevig en contrastrijk begin- en slotkoor.

Bezetting:

Merel van Geest & Agnes van Laar – sopraan; Franske van der Wiel & Rosina Fabius – alt ; Falco van Loon & Francis Ng – tenor ;
Robbert Muuse & Bram Trouwborst – bas

David Rabinovich & Daphne Oltheten – viool ;
Jesse Solway – violone ;
Thomas Oltheten – dulciaan ;
Robert de Bree – blokfluit ;
Mathijs van der Moolen & Tim Dowling – trombone ;
Elisabeth Opsah – blokfluit & cornetto ;
Nicholas Emmerson – cornetto ;
Marion Boshuizen – orgel

Entree € 25

Kaartverkoop: Harmonie