Ragazze Quartet met Thomas Beijer, piano – Shostakovich, Prokofiev en Gubaidulina

Ragazze Quartet met Thomas Beijer, piano - Shostakovich, Prokofiev en Gubaidulina

Wanneer

16/05/2025    
20:15 - 21:45

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD
Ragazze Quartet met Thomas Beijer, piano
Shostakovich, Prokofiev en Gubaidulina
Ragazze Quartet: Rosa Arnold – eerste viool ; Jeanita Vriens-van Tongeren – tweede viool ; Annemijn Bergkotte – altviool ; Rebecca Wise – cello
Thomas Beijer – piano

Programma

  • Sofia Gubaidulina – strijkkwartet no. 2 (1987)
  • Sergei Prokofiev – strijkkwartet no.1 in b mineur, Op. 50 (1931)
  • Dmitri Shostakovich – pianokwintet in g mineur, Op.  57 (1940)

Met het winnen van het Young Pianist Foundation Nationaal Pianoconcours in 2007 plaatste Thomas Beijer zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. De internationale jury omschreef hem als ‘een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar.’ Sindsdien gaf Beijer recitals in Europa, Azië en de Verenigde Staten, en werkte hij als solist samen met dirigenten als Neeme Järvi, Gustavo Gimeno, Antony Hermus, Eivind Gullberg Jensen, Ed Spanjaard, Bas Wiegers en Lucas Macías Navarro. Thomas Beijer is een veelzijdig musicus met een breed repertoire dat rijkt van zeventiende-eeuwse muziek tot en met hedendaagse composities. Een speciale affiniteit heeft hij met Spaanse muziek: in 2019 speelde hij Isaac Albéniz’ complete suite Iberia in Het Concertgebouw in Amsterdam, een uitvoering die alom werd geprezen in de pers.

In februari 2022 kreeg Thomas de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt, de hoogste staatsonderscheiding voor klassieke musici. De jury noemde Beijer een ‘uomo universale’: een alleskunner. Beijer (Haarlem, 1988) studeerde aan het Amsterdamse conservatorium bij Jan Wijn, waar hij in 2011 afstudeerde met de hoogste onderscheiding. Daarna vervolgde hij zijn pianostudie bij de Cubaanse pianist Jorge Luis Prats. Tevens volgde hij compositielessen bij Elmer Schönberger in Amsterdam en Malcolm Singer in Londen.

Naast zijn carrière als pianist en componist is Thomas Beijer (scenario-)schrijver, filmmaker en tekenaar. In 2017 debuteerde hij bij uitgeverij Prometheus met de novelle Geen Jalapeños. Momenteel werkt hij aan een bundel essays over muziek. Sinds 2019 is Thomas Beijer artistiek directeur van de Young Pianist Foundation.

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu. Het Ragazze Quartet speelt gemiddeld 80 concerten per jaar in concertzalen als het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ, maar is eveneens te zien in concertseries door heel het land en op festivals als Oerol op Terschelling. Ook traden zij op in het Verenigd Koninkrijk, Italië, België, Frankrijk, Zweden, China, Japan, Indonesië en de Verenigde Staten. Het Ragazze Quartet wordt meerjarig ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De viool van Jeanita en de strijkstok van Annemijn zijn ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Verder bezitten de Ragazze een kwartet aan klassieke stokken gemaakt door Andreas Grütter, mogelijk gemaakt door de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Entree € 25 – kaartverkoop Harmonie en ‘s avonds in de kerk