Nieuwjaarsconcert – Davide de Ascaniis – viool & Robert Poortinga – piano

Nieuwjaarsconcert - Davide de Ascaniis – viool & Robert Poortinga – piano

Wanneer

05/01/2025    
15:00 - 16:30

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD
Nieuwjaarsconcert
een ‘dansant’ begin van het nieuwe jaar met Händel, Ravel en Zuid-Amerikaanse dansen
Davide de Ascaniis – viool
Robert Poortinga – piano

Programma:

  • Georg Friedrich Händel – Viool sonate in D majeur HWV.371
  • Maurice Ravel – Viool sonate no.2 ‘Blues’ M.77
  • Zuid-Amerikaanse dansen

In de viool sonate van Händel heeft het laatste deel een Gigue danskarakter. De Gigue is een laat 16de eeuwse Engelse en Schotse dans die gekarakteriseerd wordt door levendige tempo’s waar vaak met ingewikkelde voetbewegingen en sprongen werd gedanst.

Het beroemde tweede deel van de sonate van Ravel, onder de naam ‘blues’, is waarschijnlijk als eerste geschreven. Ravel had een grote voorliefde voor jazzmuziek en we kunnen invloeden van Gershwin en Jelly Roll Morton horen. Ravel noemde dit werk zelf ‘Stilistische jazz, eerder Frans dan Amerikaans’.

De Zuid-Amerikaanse dansen zijn wereldberoemd om hun levendige expressie, betoverende sensuele bewegingen en prachtige balans tussen melodie en ritmes. Er zijn ontelbare soorten dansen die elk gebied vertegenwoordigen met rijke regionale tradities. In de meeste Spaanstalige culturen hebben traditionele dansen een sterke band met het volk. De contrasten tussen ritmes, melodieën en dynamiek produceren een expressiviteit die elke toeschouwer, waar ter wereld ook, een indruk geeft van het prachtig rijke erfgoed van de Zuid-Amerikaanse en Spaanse danscultuur.

Davide de Ascaniis

Geboren in Italië in 1991 in een familie van pianisten, was Davide’s eerste professionele optreden in 2000 in Frankrijk, waar hij het Bruch Violin Concerto met orkest uitvoerde. Na het behalen van zijn masterdiploma cum laude aan het Conservatorium in Vicenza op 16-jarige leeftijd, kreeg hij een diploma aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rom en zette hij zijn studie voort in New York bij de eminente virtuoze violist/componist Albert Markov.

Hij nam ook deel aan en trad op tijdens internationale muziekfestivals, waaronder Orford in Canada, Keshet Eilon in Israël, Mozarteum in Salzburg, Bled in Slovenië, Nippon Foundation festival in Japan, iPalpiti Festival in Californië, Chelsea in New York, Trans-Siberian Art Festival in Siberië, Festival Dino Ciani en het Bologna Festival in Italië. Davide blijft een van de zeer weinige violisten ter wereld die de  complete set van de 24 Paganini Caprices uitvoert tijdens een enkel recital.

Hij blijft een intense concertactiviteit als violist solo uitvoeren (gemiddeld meer dan 160 concerten per jaar) naast zijn missie om een jonger publiek aan te trekken met zijn shows “van Barok tot Rock”, waarin hij originele arrangementen en composities van verschillende genres presenteert, met twee unieke instrumenten: een carbon fiber viool en een elektrische viool die exclusief voor hem is gebouwd. Aankomende optredens zijn gepland in de VS, Japan en Zuid-Amerika. ‘Een klankwonder’ (La Stampa Torino 2023)

Robert Poortinga heeft gestudeerd bij gerenommeerde figuren in de wereld van piano en kamermuziek, waaronder Enrico Pace, Tamara Poddubnaya en Lukas Hagen, zowel in Amerika als in Italië. Zijn passie voor het vioolrepertoire bloeide op in een nauwe samenwerking met violiste Meri Khojayan, met wie hij een decennium lang het podium deelde en concerten gaf in heel Europa. Daarnaast werkten ze samen aan een documentaire over het leven van Pablo Sarasate en namen onlangs alle werken van Sergei Prokofiev voor viool en piano op. Hun Prokofiev-cd werd recentelijk geprezen als ‘onberispelijk’ door het Spaanse muziektijdschrift ‘Scherzo’.

Onder de talloze concerten en recitals die Poortinga heeft gegeven, waardeert hij zijn debuut in de WMP Concert Hall in Manhattan, NY, en ‘Merkin Hall’ in NY het meest. Als laureaat van solo- en kamermuziekwedstrijden wordt hij geroemd om zijn scherpe gehoor, uitzonderlijke technische vaardigheden en een uniek, divers repertoire.

Entree € 20 – kaartverkoop Harmonie en ‘s middags in de kerk