Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss – ‘Psalmi Davidis poenitentiales’ – Orlando di Lassus

Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss -  ‘Psalmi Davidis poenitentiales’ - Orlando di Lassus

Wanneer

08/02/2025    
20:15 - 21:30

Waar

Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4, Leeuwarden, 8911 EP
Cappella Amsterdam / Capella Signatures o.l.v. Daniel Reuss
‘Psalmi Davidis poenitentiales’ – Orlando di Lassus (1532-1594)

In de uitvoering van de boetepsalmen van Lassus worden de compositorische meesterwerken van Orlando di Lasso uit de 16e eeuw naar voren gebracht. Deze psalmen, geschreven in het Latijn, zijn een muzikale vertolking van zeven specifieke psalmen uit het Bijbelboek Psalmen, namelijk psalm 6, 32, 38, 51, 102, 130 en 143. Ze belichamen het boetvaardige thema, waarbij de psalmist berouw toont voor zijn zonden en smeekt om Gods genade en vergeving.

Onder leiding van Daniel Reuss zal Cappella Amsterdam de polyfone pracht van Lasso’s composities tot leven brengen. De muziek van Lasso is melodisch rijk en expressief, en Reuss zal zijn interpretatieve visie gebruiken om de diepte van de tekstuele inhoud van de psalmen te benadrukken.

De uitvoering van de boetepsalmen van Lassus is onderdeel van een drieluik en heeft een bijzondere betekenis. Het vormt een artistieke reis door de thema’s van boetvaardigheid en berouw, zoals belichaamd in de werken van drie verschillende componisten en tijdperken. Het drieluik omvat ook de uitvoeringen van Kanon pokajanen van Arvo Pärt en Psalms of Repentance van Alfred Schnittke.

De keuze om de boetepsalmen van Lassus als afsluitend deel van het drieluik te plaatsen, getuigt van de blijvende invloed en relevantie van Lasso’s composities binnen de traditie van boetvaardige muziek.

Cappella Signatures

Kamerkoor Capella Amsterdam heeft koormuziek haar plek in de 21ste eeuw én houdt de rijke koorcanon levend. Met Capella Signatures concentreert Capella Amsterdam zich precies op deze missie: het voortzetten van een excellente uitvoeringspraktijk en het aangaan van vernieuwing op vele fronten. De repertoire-keuze reikt van de middeleeuwse tot de meest complexe hedendaagse koormuziek, om zo een breed mogelijk publiek in aanraking te laten komen met koormuziek.

Entree € 30 – kaartverkoop Harmonie en ‘s avonds in de kerk