Apollo Ensemble – ‘Tageszeiten Symfonieën’ Haydn & vioolconcert Mozart

Apollo Ensemble - 'Tageszeiten Symfonieën' Haydn & vioolconcert Mozart

Wanneer

25/10/2024    
20:15 - 22:00

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD
Apollo Ensemble & Daphne Oltheten, viool

Apollo Ensemble o.l.v. concertmeester David Rabinovich

Programma

* J. Haydn, symfonie nr 6 “Le matin“

* W.A. Mozart, vioolconcert III – soliste: Daphne Oltheten, viool                      

pauze

* J. Haydn, symfonie nr 7 „Le midi“

* J. Haydn, symfonie nr 8 „Le soir“

Alom bekend zijn de vier jaargetijden van Vivaldi waarin hij je met zijn muziek de temperatuur, wind en neerslag van het jaargetijde laat voelen. Een andere grootmeester, wellicht hierdoor geïnspireerd, weet je heel duidelijk te laten horen of het ochtend, middag dan wel avond is. Dit was Joseph Haydn met zijn Tageszeiten Symfonieën, de eerste opdracht van zijn nieuwe baas Graaf Esterházy. Hij moest wel gelijk laten zien wat hij als componist in zijn mars had en buitte daarvoor de virtuositeit van de topmusici, zowel de strijkers als de blazers, van Esterházy volledig uit!

Een andere virtuoos was de violist Gaetano Brunetti. 24 Jaar na Haydn schreef Mozart, op 19-jarige leeftijd, voor hem zijn vioolconcert no 3 in G. Het thema leende hij van zijn eigen opera “Il ré pastore” waarvan de inkt nog maar net droog was. Dit charmante concert straalt de levensvreugde en energie uit van de Mozart die de wereld met zijn muziek zou gaan veroveren.

Het Apollo Ensemble, opgericht in 1992, is uitgegroeid tot een van Europa’s meest bijzondere kamermuziekgroepen voor oude muziek. De groep speelt zowel bekend als onbekend repertoire van barok tot eerste helft 20e eeuw. Om de diversiteit aan klankkleuren van de muziek in deze tijdspanne volop te benutten spelen ze op historische instrumenten. De spelers van het Apollo Ensemble zijn internationale topmusici die als kerngroep in diverse bezettingen met elkaar musiceren, van kleine triobezetting tot orkestbezetting, onder de artistieke leiding van David Rabinovich. In de programmering worden ook combinaties van diverse stijlperiodes gemaakt. Zo zijn er programma’s met de combinatie Stravinsky & Bach of Schütz & Distler.

Vanaf 2017 heeft het Apollo Ensemble een eigen vocaal ensemble, dat uit acht zangers bestaat, waarmee de trilogie G.F. Handel Brockespassion – G.Ph. Telemann Brockes Passion – J.S. Bach Johannes Passie werd uitgevoerd alsmede een project met Beethovens ‘Egmont’ en Mendelssohns ‘Die erste Walpurgisnacht’, in een arrangement voor vijf strijkers, vijf blazers en acht zangers. In december 2021 combineerden zij de 17e eeuwse Weihnachtshistoria van Schütz met de 20e eeuwse Weihnachtsgeschichte van Distler.

Entree € 25 – kaartverkoop Harmonie en ‘s avonds in de kerk