Apollo Ensemble & 2 solisten – Feestelijke Duitse barokmuziek voor kerst

Apollo Ensemble & 2 solisten - Feestelijke Duitse barokmuziek voor kerst

Wanneer

20/12/2024    
20:15 - 22:00

Waar

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, 8911 CD
Feestelijke Duitse barokmuziek voor kerst
Cantates en motetten van o.a. Buxtehude, Schütz en feestelijke instrumentale muziek

Agnes van Laar – sopraan & Janneke Stoute – sopraan
Apollo Ensemble: 2 violen, viola da gamba, fagot/dulciaan, orgel/klavecimbel

De kersttijd is voor componisten altijd zeer inspirerend geweest. Het verhaal, met het kindje Jezus in een kribbe, de engelen, de herders met de schapen en de drie koningen, het is een boeiend tafereel dat veel mooie muziek opleverde.

Het Apollo Ensemble zorgt ieder jaar voor een bijzonder kerstprogramma en in 2024 is gekozen kiezen voor Duitsland in de 17e eeuw. De tijd net voor Bach. Een bloeitijd als het gaat om vocale muziek. Cantates en motetten van Dietrich Buxtehude, Heinrich Schütz, Matthias Weckmann en Christoph Bernhard worden afgewisseld met feestelijke instrumentale muziek.

De twee jonge sopranen Agnes van Laar en Janneke Stoute zijn geen onbekenden voor het Apollo Ensemble: zij zongen ook in diverse passies en andere projecten. Dit jaar zijn zij onze kerst-sterren!

Het Apollo Ensemble, opgericht in 1992, is uitgegroeid tot een van Europa’s meest bijzondere kamermuziekgroepen voor oude muziek. De groep speelt zowel bekend als onbekend repertoire van barok tot eerste helft 20e eeuw. Om de diversiteit aan klankkleuren van de muziek in deze tijdspanne volop te benutten spelen ze op historische instrumenten. De spelers van het Apollo Ensemble zijn internationale topmusici die als kerngroep in diverse bezettingen met elkaar musiceren, van kleine triobezetting tot orkestbezetting, onder de artistieke leiding van David Rabinovich. In de programmering worden ook combinaties van diverse stijlperiodes gemaakt. Zo zijn er programma’s met de combinatie Stravinsky & Bach of Schütz & Distler.

Vanaf 2017 heeft het Apollo Ensemble een eigen vocaal ensemble, dat uit acht zangers bestaat, waarmee de trilogie G.F. Handel Brockespassion – G.Ph. Telemann Brockes Passion – J.S. Bach Johannes Passie werd uitgevoerd alsmede een project met Beethovens ‘Egmont’ en Mendelssohns ‘Die erste Walpurgisnacht’, in een arrangement voor vijf strijkers, vijf blazers en acht zangers. In december 2021 combineerden zij de 17e eeuwse Weihnachtshistoria van Schütz met de 20e eeuwse Weihnachtsgeschichte van Distler.

Entree € 25 – kaartverkoop Harmonie en ‘s avonds in de kerk